Datum objave: 24. 05. 2021.

Pojava osipa vrlo je česta pojava kod djece te je najčešće izazvana virusima. Iako je riječ o bolestima koje uglavnom imaju dobru prognozu, postavljanje točne dijagnoze vrlo je važno

Osip na koži djeteta vrlo je česta pojava u svakodnevnoj praksi i razlog djetetova dolaska u ordinaciju obiteljske medicine, kao i razlog posjeta specijalistu dermatovenerologije. Etiološki se najčešće radi o virusnoj infekciji, ali ne treba smetnuti s uma bakterijske infekcije, kao i izloženost različitim lijekovima.

Virusne osipne bolesti u djece su najčešće generalizirane i povezane sa sistemskim simptomima poput vrućice, malaksalosti i glavobolje. Zbog sličnih simptoma osipi se u djetinjstvu teško razlikuju, stoga dijagnoza zahtijeva dobro uzetu anamnezu, klinički pregled djeteta s naglaskom na izgled i distribuciju osipa, kao i provjeru cjepnog statusa. Većina virusnih osipnih bolesti kod djece je samoograničavajuće prirode, ali ne treba ih shvatiti olako zbog mogućih po život opasnih komplikacija.

Ospice

Ospice, pod nazivom morbili, akutna su, vrlo zarazna bolest koju uzrokuje virus morbila. Širenju virusa pogoduju suhi i hladniji mjeseci, stoga se bolest najčešće javlja u kasnu zimu i rano proljeće. Bolest se prenosi aerosolom, kapljičnim putem s respiratornog trakta oboljele na zdravu osobu i putem kontaminiranih predmeta.

Klinička slika ospica kod većine djece je klasična. Inkubacija traje 10 do 12 dana. Nakon tog razdoblja pacijent se klinički prezentira hunjavicom, grloboljom, intenzivnim i suhim kašljem, pečenjem očiju i vrućicom koja raste do 39°C. Karakteristična je pojava sivkastih naslaga koje su lokalizirane najčešće nasuprot gornjih kutnjaka. Osip se prvotno pojavljuje na čelu i iza uški, potom se širi na lice, vrat, trup te gornje i donje ekstremitete. Obično traje 3 do 7 dana. Kada u potpunosti izbije, blijedi istim redoslijedom kao što je i nastao.

Liječenje ospica temelji se na simptomatskoj terapiji. Pacijentu se preporučuju mirovanje, dobra hidracija te snižavanje temperature. Ako virus ospica oslabi imunološki sustav te dođe do bakterijske infekcije, indicirana je primjena antibiotske terapije.

Rubeola

Rubeola je zarazna virusna osipna bolest koju uzrokuje Rubella virus. Bolest je kod djece u većini slučajeva asimptomatskog tijeka ili blage i samoograničavajuće prirode. Djeca se klinički prezentiraju vrućicom, osipom i uvećanim limfnim čvorovima. Osip nije intenzivan kao kod ospica, a javlja se najprije na licu, iza uha, na vratu te se potom širi na trup, gornje i donje ekstremitete, prekrivajući dlanove i tabane. Traje oko 3 dana te potom počinje blijediti istim redoslijedom kao što je nastao. S obzirom na to da je klinička slika obično blage prirode, liječenje najčešće nije potrebno. U slučaju jako povišene temperature, indicirana je uporaba antipiretika.

S druge strane, virus je izrazito opasan za plod tijekom trudnoće te može dovesti do pobačaja ili prirođenih malformacija organa tijekom embrionalnog razvoja u prvoj polovici trudnoće.

Vodene kozice

Vodene kozice ili varičela predstavljaju čestu osipnu infektivnu bolest koja nastaje kao rezultat infekcije Varicella-zoster virusom. Uobičajena je dječja zarazna bolest obilježena vrućicom, generaliziranim osipom te popratnim svrbežom. Vrijeme trajanja inkubacije obično iznosi 14 do 17 dana. Osip ima centripetalnu distribuciju te je najzastupljeniji na području trupa, zatim na licu, vlasištu i udovima, a povremeno može biti prisutan i na sluznici usne šupljine te na genitalijama.

Za vodene kozice su karakteristične promjene koje izbijaju na mahove te u svega nekoliko sati prolaze kroz sve stadije razvoja. Od početnoga crvenila nastaju mjehurići (vezikule) da bi se na kraju formirale kraste. Sve te promjene mogu, ali i ne moraju biti praćene svrbežom. Kraste otpadaju nakon 7 do 14 dana od nastanka eruptivnog stadija bolesti ne ostavljajući za sobom ožiljke.

Liječenje djece zahtijeva samo simptomatsku terapiju da bi se smanjio rizik nastanka komplikacija. Simptomatska terapija podrazumijeva odgovarajuće održavanje higijene, hladne obloge te liječenje svrbeža oralnim antihistaminicima. Ako je prisutna povišena temperatura, indicirana je uporaba antipiretika.

Infektivni eritem (peta bolest)

Infektivni eritem, poznatiji kao peta bolest, predstavlja dječju zaraznu osipnu bolest obično blage i samoograničavajuće prirode. Karakteriziran je tijekom u dvije faze i inkubacijom od 6 do 18 dana. Kod djece prva faza bolesti često izostaje, a ako je prisutna manifestira se blago povišenom temperaturom, glavoboljom, sekrecijom iz nosa, a ponekad i mučninom.

Nakon prve faze bolesti slijedi period bez vrućice u trajanju od tjedan dana.

Drugu fazu bolesti karakterizira pojava osipa u kojem se prvo pojavljuje crvenilo lica (obraza), potom se osip širi na trup i ekstremitete, dok su tabani i dlanovi pošteđeni. Karakterističan znak za ovu bolest je čipkasti i mrežoliki osip. Važno je naglasiti da pojavom osipa djeca više nisu infektivna, odnosno zarazna za druge.

Djeca s petom bolesti ne zahtijevaju liječenje s obzirom na to da je riječ o samolimitirajućoj bolesti.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Marija Martinović, dr. med.

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari