Vitaminoteka

Datum objave: 26. 06. 2017.

Novo istraživanje omega-3 masnih kiselina pokazalo je da osobe koje ih u organizam unose u većim količinama imaju i veći protok krvi u mozgu, što upućuje na moguću vezu između omega-3 masnih kiselina i Alzheimerove bolesti.

Ranija su istraživanja već pokazala da omega-3 masne kiseline štite određene regije mozga od starenja i upala pa se znanstvenici u sve većem broju počinju baviti i njihovim utjecajem na degenerativne bolesti.


U istraživanju je sudjelovalo 166 nasumično odabranih ispitanika. Znanstvenici su proučavali funkcije njihovog mozga mjereći protok krvi uz pomoć jednofotonske emisijske kompjutorizirane tomografije (SPECT). Tijekom skeniranja neaktivnog mozga ispitanici su 30 minuta otvorenih očiju sjedili u prostoriji prigušenog svjetla, a aktivan se mozak skenirao dok su ispitanici rješavali testove učinkovitosti. Ispitanici tijekom istraživanja nisu dobivali nikakve dodatke prehrani niti su konzumirali hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Rezultati su pokazali da više razine masnih kiselina, eikosapentaenoične kiseline (EPA) i dokosaheksaenoične kiseline (DHA), povećavaju protok krvi u regijama mozga zaduženim za kognitivne sposobnosti.

Međutim, istraživanja utjecaja omega-3 masnih kiselina na mozak tek su u poletu. Znanstvenicima je potrebno još mnogo detaljnih podataka koji bi ukazali na to da jednostavne i jeftine promjene u prehrani mogu značajno poboljšati kognitivne sposobnosti i spriječiti mnoge bolesti.

Izvor: Journal of Alzheimer's Disease

Pošalji prijatelju na email

Komentari