Vitaminoteka

Datum objave: 06. 08. 2019.

Za dijete nema bolje hrane od majčinog mlijeka jer ono sadrži sve bitne sastojke za pravilan rast i razvoj i osigurava jačanje imuniteta i povoljno utječe na zdravlje.

Prednosti dojenja su brojne, kako za majku, tako i za dijete. S biološkog stajališta, dojenje predstavlja idealnu podlogu za rast i razvoj, razvija otpornost od raznih bolesti, i u starijoj dobi, te stvara neraskidivu vezu između majke i djeteta. 

Prehrana dojilja

Prehrana žene u razdoblju laktacije neobično je važna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka. Posebnu važnost treba pridavati adekvatnom unosu tekućine i energije. Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno dodatnih 500 kcal dnevno.

Istovremeno valja izbjegavati začinjenu hranu, luk, češnjak, alkohol i kavu jer ove namirnice sadrže tvari koje mogu dospjeti u mlijeko i kod djeteta izazvati neželjene reakcije. Savjet je da se energetski unos dojilja ne spušta ispod 1800 kcal dnevno. Suboptimalna količina mlijeka najčešće je rezultat nedovoljnog unosa tekućine majke. Dojilje dnevno trebaju popiti najmanje 2 – 3 litre vode ili druge tekućine.

Većina majki ne mora mijenjati svoju prehranu tijekom dojenja. „Dozvoljena“ i „zabranjena“ hrana za dojilje najčešće je uvjetovana kulturološki, budući da znanstvenim studijama nije utvrđena jasna veza između određenih namirnica i nepoželjnog utjecaja na majčino mlijeko i dojenje. 

Ipak, postoje neke namirnice koje bi neke dojilje trebale izbjegavati, posebice ako su alergične na određenu hranu ili ako u obitelji postoji sklonost alergijama. Kod takvih osoba savjetuje se izbjegavanje namirnica na koje su alergične, posebice mliječnih proizvoda.

Svjetski tjedan dojenja

Svake godine u prvom tjednu kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja, a tema ovogodišnje kampanje glasi: „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje. Sada i za budućnost!“. Na taj način nastoji se osvijestiti postojanje nejednakosti u svijetu rada s ciljem promicanja dojenja. 

Povodom Svjetskog tjedna dojenja izdvojili smo za vas nekoliko znanstvenih istraživanja koja su se bavila tematikom blagotvornog djelovanja dojenja, kako na majku, tako i na bebu.

Antioksidans iz majčinog mlijeka sprječava bolesti jetre

Dojenje priprema probavni trakt djeteta na krutu hranu

Utjecaj inzulina na dojenje

Dojenje pozitivno utječe na razvoj mozga

Dojenje smanjuje rizik od astme

Dojenje smanjuje rizik za karcinom dojke

Pozitivan utjecaj dojenja na majke

Dojenje štiti od stresa

Dojenje štiti žene od reumatoidnog artritisa

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje, Trudnoća i dojenje,

Komentari