Datum objave: 16. 01. 2024.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine u trećem tjednu mjeseca siječnja, diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA (European Cervical Cancer Associaton). 

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze?

Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Zašto biser mudrosti? Biser mudrost, „pearl of wisdom“ simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Više o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice pročitajte ovdje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, maternica, Zdravlje žene,

Komentari