U novijem švedskom istraživanju pokazano je kako unos vitamina C, vitamina E, selena, cinka te višestruko nezasićenih masnih kiselina utječe na incidenciju infekcija gornjih dišnih puteva.
S obzirom da antioksidansi i višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) igraju važnu ulogu u imunosnom odgovoru, nedvojbeno je da njihov unos utječe na pojavu infekcija gornjih dišnih puteva. S ciljem da potvrde postavljene hipoteze znanstvenici su istraživanje proveli u obliku prospektivne kohorte.
U devetomjesečno istraživanje bilo je uključeno 1533 Šveđanki i Šveđana, starosti 25 do 64 godina. Podaci o nutritivnom unosu praćeni su učestalo putem prehrambenih upitnika, dok su infekcije gornjih dišnih puteva bilježene kada je do istih došlo. Nakon završenog istraživanja broj zabilježenih događaja infekcija gornjih dišnih puteva kod svih sudionika iznosio je 0,9 (1,0 među ženama i 0,7 među muškarcima). Stopa incidencije kod žena je pri višim unosima iznosila: za vitamin C 0,69 , za vitamin E 0,77 , za DHA 0,57 i za arahidonsku kiselinu 0,80. Dodatno, kod žena nije pronađena statistički značajna veza između unosa cinka i selena te pojave infekcije. S druge strane kod muškaraca je došlo do porasta incidencije pri umjerenom unosu vitamina E (1,42) te pri visokom unosu cinka (1,50). Unos vitamina C, selena i višestruko nezasićenih masnih kiselina nije bio povezan s infekcijama kod muškaraca.
Dobiveni rezultati upućuju na činjenicu kako unos ciljanih nutrijenata može različito utjecati na incidenciju infekcija gornjih dišnih puteva kod muškaraca i žena. Stoga se javlja potreba za dodatnim istraživanjima koja će objasniti kako spolna razlika utječe na cjelokupni mehanizam nastanka bolesti.
Izvor: European Journal of Clinical Nutrition