Vitaminoteka

Datum objave: 16. 03. 2017.

Nedavne studije pokazale su da se unosom voća i povrća može poboljšati i mentalno zdravlje. U tu svrhu provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovao 171 student dobi 18 do 25 godina. Sudionici su dva tjedna bili podijeljeni u tri grupe.

Sudionici prve grupe nastavili su s uobičajenom prehranom, dok su sudionici druge grupe svaki dan unosili i dodatne porcije svježeg voća i povrća. Sudionici treće grupe dobili su kupone s popustima na voće i povrće te su primali poruke u kojima ih se podsjećalo da konzumiraju više voća i povrća. Na početku samog istraživanja svim ispitanicima procijenjeno je cjelokupno psihološko zdravlje kroz procjenu raspoloženja, motivacije te simptoma depresije i tjeskobe.

Znanstvenici su najveće pomake u poboljšanju mentalnog zdravlja uočili kod ispitanika druge grupe, grupe koja je konzumirala najviše voća i povrća tijekom dvotjednog istraživanja. Poboljšalo im se raspoloženje i motivacija. Međutim, primijećeno je da nijednom ispitaniku nisu nestali simptomi depresije i tjeskobe. Znanstvenici pretpostavljaju da bi se navedeni simptomi mogli popraviti unosom voća i povrća duljim od dva tjedna.

Kako bilo, istraživanje je pokazalo da povećana konzumacija voća i povrća može znatno poboljšati mentalno zdravlje. Osim toga, voće i povrće pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, moždanog udara i nekih oblika karcinoma. Stoga se za zdravlje tijela i uma preporučuju dvije šalice voća i dvije do tri šalice povrća dnevno.

Izvor: PLOS One

Pošalji prijatelju na email

Komentari