Vitaminoteka

Datum objave: 13. 04. 2017.

Prema navodima novijeg istraživanja, metabolizam omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina u mozgu može biti povezan s progresijom Alzheimerove bolesti (AD).

Dodaci prehrani s omega-3 masnim kiselinama, EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska), već ranije su pokazali pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Zbog toga je prevladalo mišljenje da njihova konzumacija može blagotvorno djelovati na retenciju pamćenja kao i na smanjenje demencije. Trenutni stav znanstvene zajednice naglašava da se problemi u pamćenju javljaju zbog postupnog nakupljanja i stvaranja tau i amiloidnih proteina. Nerazjašnjena poveznica između metabolizma malih molekula u mozgu i progresije Alzheimerove bolesti bila je upravo povod novijem istraživanju.

U kolaborativnom istraživanju sudjelovala su 43 sudionika, starosti 57 do 95 godina, kojima je uziman dio moždanog tkiva. Prema uočenim razlikama ispitanici su svrstani u tri grupe: 14 ispitanika sa zdravim mozgom, 15 ispitanika s povišenom razinom tau i amiloidnih proteina (ali bez problema s pamćenjem) i 14 sudionika s dijagnosticiranom Alzheimerovom bolesti.

Većina molekula koja je pokazivala značajnija odstupanja u količini određene regije mozga bile su masti, uključujući omega-3 i omega-6 masne kiseline. Dodatno, istraživači su također pronašli da je količina nezasićenih masnih kiselina bila značajnije manja kod sudionika s dijagnosticiranom Alzheimerovom bolesti u odnosu na zdrave sudionike.

Budući da je znanstveni pristup kao i pozadina relativno nov, znanstvenici naglašavaju da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se stvorila potpunija slika metabolita uključenih u metabolizam malih molekula u mozgu te utjecaju istih na progresiju Alzheimerove bolesti.

Izvor: PLOS Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari