Vitaminoteka

Datum objave: 18. 09. 2018.

Mjesec rujan posvećen je borbi protiv Alzheimerove bolesti, a svjetski dan koji obilježavamo 21. rujna svake godine predstavlja vrhunac podizanja svijesti o ovoj progresivnoj bolesti mozga.

Produljenje životnog vijeka i povećanje udjela populacije starije dobi dovelo je do povećanja učestalosti Alzheimerove bolesti.

Od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi, a u Republici Hrvatskoj procjenjuje se da danas ima oko 80 tisuća oboljelih. Rana dijagnostika i predviđanje pojave Alzheimerove bolesti u žarištu je interesa stručnjaka. Na taj način moguće je promjenama načina života i prehrane barem djelomično utjecati na prevenciju i progresiju bolesti.

Primjerice, gubitak osjeta mirisa može biti jedan od najranijih znakova koji ukazuju na mogućnost pojave Alzheimerove bolesti. Također, suptilna pogoršanja u kognitivnim sposobnostima osoba s Alzheimerovom bolesti mogu se dogoditi i do 18 godina prije dijagnoze.

Pokazalo se kako MIND prehrana može imati značajan utjecaj na smanjenje rizika od ove bolesti. Više o prehrani za prevenciju Alzheimerove bolesti pročitajte ovdje.

Donosimo vam i pregled istraživanja koja su se bavila temom Alzheimerove bolesti:

Visokomasna prehrana dovodi do rane progresije Alzheimerove bolesti

Može li zeleni čaj pobijediti Alzheimerovu bolest?

Omega-3 masne kiseline mogu spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti

Utjecaj metabolizma masti na progresiju Alzheimerove bolesti

Prehranom i tjelovježbom protiv Alzheimerove bolesti

Borovnice u borbi protiv Alzheimerove bolesti

Riblje ulje, antioksidansi i Alzheimerova bolest

Visoke doze vitamina B skupine usporavaju Alzheimerovu bolest

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Alzheimerova bolest,

Komentari