Vitaminoteka

Datum objave: 21. 03. 2017.

U novijem istraživanju provedenom od strane engleskih znanstvenika pokazano je kako koncentrat borovnice može povećati aktivnost određenih regija mozga i na taj način poboljšati kratkoročno pamćenje, prvenstveno kod osoba starije dobi (u prosjeku 68 godina starosti).

U 12-tjednom istraživanju ispitanici su bili podijeljeni u skupinu 1 koja je dobivala 30 mL/dan koncentrata borovnice (sadrži 387 mg antocijanida) i u skupinu 2 koja je dobivala placebo.

Opaženo je da su ispitanici iz skupine koja je konzumirala koncentrat borovnice imali značajan porast moždane aktivnosti kao i kratkoročnog pamćenja u odnosu na placebo skupinu. Znanstvenici ovakav ishod pripisuju bioaktivnim antocijanidima koji poboljšavaju kognitivnu funkciju indirektno poboljšanjem moždane perfuzije i aktivacijom moždanih segmenta.

Završno, ovo istraživanje potvrdilo je slične rezultate istraživanja iz 2010. godine provedenog na osobama starije životne dobi. Istraživanje iz 2010. godine, slično kao i aktualno, pronašlo je poveznicu između dnevnog unosa 500 mL soka od borovnice i kratkoročnog pamćenja (pamćenje i ponavljanje riječi na listi).

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: borovnice, Neurološke bolesti, stariji,

Komentari