Vitaminoteka

Datum objave: 24. 04. 2017.

Nedavno je u časopisu Maternal and Child Nutrition objavljeno istraživanje u kojem je zabilježen utjecaj nedostatka vitamina B1 kod dojenčadi na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti.

Znanstvenici su pratili razvoj 39 djece dobi 5 do 6 godina koja su kao dojenčad hranjena mliječnim pripravkom s niskim udjelom tiamina ili vitamina B1. Njihove su motoričke sposobnosti usporedili sa sposobnostima 30 vršnjaka čije su razine hranjivih tvari u krvi bile normalne ili visokih vrijednosti. Motoričke sposobnosti određene su testovima za procjenu pokreta kod djece (The Movement Assessment Battery for Children) i Zuk procjenom (Zuk Assessment).

Oba oblika testiranja pokazala su značajnu razliku u općem razvoju motoričkih sposobnosti između dvije skupine djece. Osobito je značajna bila razlika u pokretima fine motorike i održavanju ravnoteže, čime je potvrđeno da nedostatak vitamina B1 kod dojenčadi može dovesti do dugoročnih posljedica u razvoju motoričkih sposobnosti.

Stoga znanstvenici naglašavaju važnost pravilne prehrane dojenčadi s osobitim naglaskom na hranjive tvari koje su neophodne za pravilan rast i razvoj.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, djeca, motorika, vitamini,

Komentari