Vitaminoteka

Datum objave: 06. 10. 2020.

Mentalno zdravlje predstavlja važan dio općeg zdravlja svakog pojedinca.

Osoba koja je dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, sposobna zasnovati obitelj i biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je na radnom mjestu, i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima.

S druge strane, poremećaji metalnog zdravlja ozbiljan su zdravstveni problem koji zbog sve veće učestalosti, a posebice čestog početka u mlađoj dobi, narušavaju kvalitetu života bolesnika i njegove obitelji. Statistički podaci pokazuju kako se mentalni poremećaji nalaze na vrhu liste najčešćih bolesti današnjice, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će do 2020. godine depresija postati druga po redu na listi vodećih bolesti. Stoga je od izuzetne važnosti osvijestiti postojanje takvog problema, prepoznati ga te pravovremeno djelovati.

Svjetski dan mentalnog zdravlja svake se godine obilježava 10. listopada, a organizira ga Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH), u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Povodom ovog važnog zdravstvenog dana izdvojili smo za vas znanstvena istraživanja koja su se bavila temom mentalnog zdravlja:

Sedam na dan za sreću i mentalno zdravlje

Utjecaj preranog poroda na mentalno zdravlje

Multivitamini za bolje opće mentalno zdravlje

Tjelovježba u prirodi za bolje mentalno zdravlje

Veća konzumacija voća i povrća poboljšava mentalno zdravlje

Prehrana utječe na mentalno zdravlje starijih osoba

Voće i povrće čuva i mentalno zdravlje

Obroci u krugu obitelji ključni za mentalno zdravlje djece

Unos ribe i vitamina D utječe na mentalno zdravlje

Omege – 3 su zlatni standard nutrijenata za mentalno zdravlje

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mentalno zdravlje,

Komentari