Vitaminoteka

Datum objave: 24. 04. 2018.

Pod kategorijom Zdravlje A-Z za vas smo kreirali novu podkategoriju Maligne bolesti

Maligne bolesti su vodeći uzročnik smrti u svijetu čija incidencija rapidno raste kako u razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama. Mehanizmi i čimbenici koji rezultiraju pojavom karcinoma izrazito su kompleksni pa je i postupak liječenja u velikom broju slučaja individualan.

Utvrđeno je da se, u razvijenim zemljama, otprilike 30-40% ukupno dijagnosticiranih karcinoma kod muškaraca, te čak do 60% kod žena, može povezati sa različitim prehrambenim čimbenicima, što prehranu stavlja na drugo mjesto preventabilnih uzroka ovih opasnih bolesti, odmah nakon pušenja. 

Dokazi o utjecaju prehrane na rizik od razvoja karcinogenih bolesti prikupljeni su na temelju brojnih znanstvenih studija.

Primjerice, vrlo važne hipoteze postavljene su na osnovu promatranja veza između konzumacije hrane u različitim regijama te incidencije karcinoma u istima, kao i na osnovu promatranja promjena u stopi pobola od karcinoma među populacijom nakon migracije iz jedne regije u drugu.  

Trenutne prehrambene preporuke, kreirane sa ciljem prevencije razvoja karcinoma, uglavnom su nastale na osnovi epidemioloških studija koje su uspoređivale prehrambene navike različitih zemalja sa niskom i visokom incidencijom određenih oblika karcinoma.

Te preporuke se mogu svesti na 6 osnovnih koraka prevencije:

  • Održavanje adekvatne tjelesne mase tako da BMI (indeks tjelesne mase) bude u rasponu od 18.5 – 24.9 
  • Redovito provođenje tjelesne aktivnosti
  • Ograničena konzumacija alkohola, najviše 1 jedinica dnevno
  • Adekvatan unos raznovrsnog voća i povrća, minimalno 400 g dnevno, a poželjno 800 g dnevno
  • Ograničen unos zasićenih masnoća i soli
  • Ograničen unos procesiranih proizvoda, posebice mesa i mesnih prerađevina.

Znanstvenicima je već odavno poznato da mediteranska prehrana pozitivno utječe na zdravlje te među ostalim smanjuje rizik od malignih bolesti. I vegetarijanska prehrana se pokazala korisnom u smanjenju rizika, a najnovija saznanja o malignim bolestima te utjecaju prehrane i dodataka prehrani na prevenciju i liječenje zloćudnih bolesti saznajte u našoj novoj kategoriji.

Pošalji prijatelju na email

Komentari