Vitaminoteka

Datum objave: 07. 01. 2016.

Poznato je da osobe sa zatajenjem bubrega imaju viši rizik od problema sa srcem te da su im kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti.

No, poznato je i da flavanoli kakaovca blagotvorno djeluju na krvožilni sustav, odnosno, da svakodnevni unos 200 mg ovih jedinstvenih fenolnih spojeva može pomoći u održavanju fleksibilnosti krvnih žila. Ipak, niti jedna studija utjecaja flavanola kakaovca do sad nije bila provedena na pacijentima sa oslabljenom funkcijom bubrega. Stoga je skupina njemačkih istraživača odlučila provesti studiju sa 75 pacijenata na dijalizi.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je svakodnevno uzimala kakao napitak bogat flavanolima (900 mg dnevno), a druga placebo napitak istih nutritivnih karakteristika koji nije sadržavao flavanole. Inače, 900 mg flavanola sadržano je u oko 12 g visokokvalitetnog kakao praha.

Nakon 30 dana studije primijećeno je da su flavanoli kakaovca poboljšali funkciju krvnih žila ispitanika te snizili dijastolički krvni tlak, a pozitivno je i opažanje da su ispitanici dobro podnosili kakaov napitak. S druge strane, kod kontrolne skupine koja je dobivala placebo, ovi učinci nisu bili zapaženi.

Budući da je zamijećeno djelovanje flavanola kakaovca usporedivo s učinkom nekih lijekova, autori su napomenuli da bi, ako i druge studije potvrde ove rezultate, proizvodi od kakaovca mogli postati bitan dio terapije pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Izvor: Clinical Journal of the American Society of Nephrology

Pošalji prijatelju na email

Komentari