Vitaminoteka

Datum objave: 14. 11. 2014.

Mnogo je dokaza koji potvrđuju da je kronična bolest bubrega povezana s nekvalitetnom prehranom, no dosad nije bilo poznato može li mediteranski način prehrane pogodovati i zdravlju bubrega.

Stoga se skupina svjetskih stručnjaka udružila kako bi to ispitala. Za potrebe istraživanja obrađeni su podaci o prehrani 900 ispitanika koji su sudjelovali u jednom opsežnom sedmogodišnjem njujorškom istraživanju. Svim ispitanicima dodjeljen je određen broj bodova u ovisnosti o tome u kojoj mjeri im se prehrana podudara s principima mediteranske prehrane. Što im je bio dodijeljen veći broj bodova, to im je način prehrane bio sličniji onom mediteranskom.

Analizom je utvrđeno da je svako povećanje od jednog boda pratilo 17 %-tno smanjenje rizika od kronične bolesti bubrega.

Ispitanici čija se prehrana najviše podudarala s principima mediteranske prehrane, u usporedbi s ostalima, imali su 50 % nižu vjerojatnost pojave kronične bolesti bubrega. Također, pokazali su i 42 % niži rizik od brzog propadanja bubrežne funkcije.

Izvor: Clinical Journal of the American Society of Nephrology

Pošalji prijatelju na email

Komentari