Vitaminoteka

Datum objave: 29. 12. 2016.

Novo istraživanje pokazalo je da smanjen unos soli može biti koristan za zdravlje srca i bubrega u pacijenata koji boluju od kronične bubrežne bolesti.

Izlučivanje proteina urinom, uključujući i protein krvne plazme, albumin, simptom je kronične bubrežne bolesti. Liječenje koje se temelji na smanjenju izlučivanja albumina može usporiti otkazivanje bubrega, a pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila. Nažalost, trenutni oblici liječenja ne mogu smanjiti albuminuriju kod svih pacijenata.

Tim znanstvenika istraživao je dva načina liječenja s potencijalom za trajno smanjenje povišene razine albumina u urinu. Riječ je o smanjenju količine soli u prehrani i lijeku (parikalcitol) koji aktivira receptore vitamina D. U pokusu izvršenom na 45 pacijenata s kroničnom bubrežnom bolesti oba oblika liječenja pridodana su konvencionalnom tijekom četiri razdoblja od osam tjedana.

Znanstvenici su otkrili da je smanjenje konzumacije soli dovelo do znatnog smanjenja albuminurije i krvnog tlaka, dok parikalcitol na njih nije imao nikakvog utjecaja. Kombinacija niskog unosa soli i parikalcitola je, pak, rezultirala najboljim smanjenjem albuminurije.

Ispitanici u istraživanju konzumirali su dvostruko više grama soli od preporučenog, odnosno četiri grama dnevno. Intervencija znanstvenika usredotočila se na smanjivanje tog unosa na 2,5 grama dnevno, iako je to i dalje bilo više od preporučenog. No i ova malena restrikcija rezultirala je smanjenjem albuminurije i krvnog tlaka, što upućuje na to da čak i umjereno smanjenje konzumacije soli može pogodno utjecati na zdravlje.

Izvor: Journal of the American Society of Nephrology (JASN) 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, sol,

Komentari