Pojam upalnih bolesti crijeva podrazumijeva skupinu poremećaja koji uzrokuju prolongirano upalno stanje probavnog trakta.
Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest dvije su najčešće vrste upalnih bolesti crijeva. Dok ulcerozni kolitis predstavlja upalno stanje sluznice debelog crijeva, Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, no najčešće je riječ o upalnom stanju zadnjeg dijela tankog crijeva i/ili debelog crijeva.
Iako je točan uzrok pojave upalnih bolesti crijeva nepoznat, smatra se kako važnu ulogu u njihovom razvoju imaju genetika te problemi povezani s imunosim sustavom.
Najznačajniji rizični čimbenici za razvoj upalnih bolesti crijeva su:
- Pušenje – Pušenje je jedan od glavnih rizičnih čimbenika razvoja Crohnove bolesti, dok ulcerozni kolitis prvenstveno pogađa nepušače i bivše pušače.
- Dob – Upalne bolesti crijeva mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, no u većini slučajeva se razvijaju prije 35. godine.
- Obiteljska anamneza – Osobe koje u bližoj obitelji imaju zabilježenu pojavu upalnih bolesti crijeva, i same su u većem riziku od razvoja istih.
- Geografsko područje – Osobe koje žive u urbanim i industrijaliziranim područjima imaju veći rizik od pojave upalnih bolesti crijeva, a ova pojava uglavnom se objašnjava stilom života i prehrambenim navikama.
- Spol – Upalne bolesti pogađaju oba spola, međutim istraživanja su pokazala kako je ulcerozni kolitis učestaliji kod muškaraca dok žene češće obolijevaju od Crohnove bolesti.
Simptomi upalnih bolesti crijeva uglavnom ovise o zahvaćenom području probavnog sustava te ozbiljnosti upale.
Uobičajeni simptomi upalnih bolesti crijeva uključuju:
- nadutost, grčeve i bolove u trbuhu,
- proljev,
- gubitak na tjelesnoj masi,
- anemiju.
Pobliže o liječenju te dijetoterapiji Crohnove bolesti možete pročitati ovdje.
Poznato je kako prehrana ima značajnu ulogu i kod ulceroznog kolitisa. Donosimo vam savjete i smjernice za prehranu kod ulceroznog kolitisa.
Osim medikametnog liječenja i određenih prehrambenih obrazaca, neke specifične namirnice i spojevi iz hrane pokazali su zaštitni učinak kod upalnih bolesti crijeva, a u nastavku vam donosimo najnovija istraživanja na ovu temu:
Može li beta-glukan smanjiti propusnost crijeva?
Grašak i upalne bolesti crijeva
Crohnova bolest i isključiva enteralna prehrana
Prah ljuske jajeta protiv upalnih bolesti crijeva
Nedostatak vitamina D kod djece s upalnim bolestima crijeva
Kurkumin ublažava simptome upalnih bolesti crijeva