Mirja Zupčić

Datum objave: 17. 05. 2022.

Nova velika studija pokazala je kako sve više mladih ima dijagnozu karcinoma debelog crijeva. Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Coloradu analizirali su podatke više od 100.000 osoba s adenokarcinomom, agresivnim karcinomom za koji je vjerojatnije da će se otkriti u kasnijim fazama.

Istraživanje je pokazalo da mladi u dobi od 20-29 godina imaju najveći porast u stopama novih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma debelog crijeva i vjerojatnije je da će biti u uznapredovaloj fazi karcinoma kada se dijagnosticira, što znači da se karcinom već proširio.

Nagli porast kolorektalnog karcinoma u uznapredovalom stadiju kod mladih odraslih osoba

U istraživanju znanstvenici su uspoređivali podatke o učestalosti pojave karcinoma debelog crijeva iz dva razdoblja. Prvo razdoblje obuhvaćalo je vrijeme između 2000.-2002. godine, dok je drugo obuhvaćalo vrijeme između 2014. i 2016. godine. Znanstvenici su zabilježili povećanje pojavnosti uznapredovalog karcinoma od čak 133% u dobi od 20 do 29 godina.

Čimbenici rizika

Za sada se još uvijek ne zna zašto broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva raste kod mladih ljudi.

Sjedilački način života, prekomjerna tjelesna masa i pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, prehrana s malo vlakana, bogata masnoćama ili prehrana bogata procesiranim mesom i drugi okolišni čimbenici povezani su s ovom bolešću.

Obiteljska anamneza kolorektalnog karcinoma ili polipa, te upalne bolesti crijeva također su čimbenici rizika.

Koliko genetika doprinosi razvoju karcinoma debelog crijeva?

Dijagnoza karcinoma debelog crijeva u mlađoj dobi izaziva sumnju da u pozadini bolesti leži genetika, međutim, stručnjaci još uvijek nisu uspjeli ovaj porast oboljelih povezati s genetskom predispozicijom. Najčešće genetsko stanje povezano s karcinomom debelog crijeva je Lynchov sindrom, koji obično uključuje tumore na desnoj strani debelog crijeva, no samo 10% do 20% ranih kolorektalnih karcinoma uzrokovano je nasljednim čimbenicima.

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari