Datum objave: 08. 05. 2019.

Bolesnici koji boluju od tumora, osobito tumora glave i vrata, imaju visok rizik od dehidracije koja može biti uzrokovana samom tumorskom bolesti, ali i različitim načinima liječenja.

Što je dehidracija?

Dehidracija je stanje koje se javlja kad se izgubi više tekućine nego što se unosi u organizam te se tako gubi ravnoteža minerala i elektrolita. Više od 70% ljudskog tijela čini voda. Prikladna količina vode i dobra hidracija nužne su za dobru probavu, izlučivanje toksina i ostalih otpada te održavanje zdrave kože. Ljudsko tijelo gubi vodu znojenjem i mokrenjem, a nadoknađuje ju dok unosimo tekućine i hranu.

Uloga vode u organizmu

Voda ima veoma važnu ulogu u prirodnome mehanizmu rashlađivanja, pomaže apsorpciji hranjivih tvari (bjelančevine, šećeri, vitamini i minerali) i prenosi ih do organa kojima su potrebne.

Procesom disanja i znojenja gubimo vodu pa ju valja redovito nadoknađivati.

Simptomi dehidracije

Prvi simptomi koji upućuju na dehidraciju jesu žeđ, suhoća sluznica, smanjeno izlučivanje mokraće i glavobolja. S napredovanjem dehidracije dolazi do ubrzanja pulsa, pada tlaka te, ako se ne liječi, do šoka. Dostatno konzumiranje tekućine i unos hrane koja sadržava velik udio vode najlakši su načini da se spriječi dehidracija. Unos tekućine osigurava se ponajprije na usta, dok se kod težih stanja primjenjuje intravenska hidracija (ako se peroralnim putem ili s pomoću hranidbenih sonda ne može osigurati dostatan unos).

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari