Datum objave: 20. 05. 2019.

Već pri postavljanju dijagnoze kod velikog broja onkoloških bolesnika uočava se znatan gubitak tjelesne mase, masnog i mišićnog tkiva, a prisutno je i upalno stanje. Takvo tjelesno propadanje poznato je kao tumorska kaheksija i vrlo je često praćeno anoreksijom.

Kako tumorska kaheksija utječe na organizam?

Tumorska kaheksija utječe na proces liječenja onkološkog bolesnika, narušava kvalitetu života te povišava rizik od infekcija i drugih komplikacija. Procjenjuje se da trećina pacijenata koji boluju od karcinoma umire zbog tumorske kaheksije ili teške pothranjenosti.

Kaheksija je stanje koje se ne može liječiti samo povećanjem prehrambenog unosa pa se kod većine onkoloških bolesnika poseže za oralnim nutritivnim pripravcima kao oblikom nutritivne potpore. Pritom je osobito važno istaknuti enteralne pripravke s povećanim udjelom EPA-e.

EPA u liječenju tumorske kaheksije

Smjernice za liječenje tumorske kaheksije nalažu da bi onkološki bolesnici već u stadiju prekaheksije trebali dobivati 2,2 g EPA-e (eikozapentaenske kiseline) i 800 mg megestrol acetata na dan tijekom barem 8 tjedana.

Ova potporna terapija propisuje se radi prevencije i suzbijanja neželjenoga gubitka tjelesne mase koji nastaje kao posljedica maligne bolesti. Osim toga, omega - 3 masne kiseline poznate su i po svojem snažnom imunomodulatornom djelovanju

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari