Vitaminoteka

Datum objave: 06. 06. 2023.

Jeste li u posljednje vrijeme primijetili promjene u obliku i boji stolice? Simptomi poput proljeva te pojave ljepljive i sjajne stolice neugodnog mirisa znak su masne stolice koja se može pojaviti nakon operacije gušterače ili želuca, odnosno u stanjima kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima gušterače potrebnih za razgradnju masti iz hrane. Masna stolica nije tek neugodna pojava, već može uzrokovati neželjeni gubitak prijeko potrebnih kalorija te vitamina topljivih u mastima.

Što je masna stolica?

Masna stolica, poznata i kao steatoreja, javlja se zbog poremećaja probave kod kojeg se mast iz hrane apsorbira u manjoj mjeri dok se neprobavljeni ostatak izlučuje stolicom. Stolica je sivkasta ili obojena, neugodnog mirisa, a može biti prekrivena sjajnim slojem masnoće. Ovakav poremećaj probave masti, osim masne stolice za posljedicu može imati i pojavu nadutosti, preuranjenog osjećaja sitosti te gubitak tjelesne mase.  

Za pojavu masne stolice odgovorne su funkcionalne promjene gušterače, želuca, tankog crijeva ili žučnog mjehura.

Kada govorimo o malignim bolestima, uzrok masne stolice mogu biti:

  • Tumori glave gušterače te kirurško odstranjivanje (glave) gušterače – budući da je za proizvodnju probavnih enzima odgovorna glava gušterače, zbog nedostatka enzima, hranjive tvari, a osobito masti, izlučuju se stolicom.
  • Kirurško odstranjivanje želuca – dolazi do ubrzavanja prolaza hrane kroz probavni sustav.

Ostali uzroci pojave masne stolice mogu biti tumori ili operacija žučnog mjehura, pankreatitis, celijakija, Crohnova bolest, sindrom kratkog crijeva te cistična fibroza.

Kako si pomoći kod pojave masne stolice?

•    Manji obroci 
Tijekom dana, unos hrane treba raspodijeliti na pet, šest ili više manjih obroka. Obilniji obroci često nisu privlačni bolesnicima sa simptomatskim poremećajem egzokrine funkcije gušterače te se manji obroci najčešće bolje podnose.

•    Raznolikost i uravnoteženost prehrane
Prehrana treba biti uravnotežena, raznolika, s umjerenim unosom masti, bogata ugljikohidratima i s adekvatnim unosom bjelančevina. Nekoć se unos masti prehranom značajno ograničavao kako bi se izbjegla njihova malapsorpcija i smanjila pojava masti u stolici. Međutim, prehrana s niskim unosom masti ima i nisku energetsku vrijednost, a također je i smanjen unos vitamina topivih u mastima, koji se ionako nedovoljno apsorbiraju u tih bolesnika. 

•    Probavni enzimi
Okosnica terapije poremećaja rada gušterače je primjena probavnih enzima (lipaze, amilaze i proteaze). Pripravci enzima gušterače već se više od stotinu godina uspješno koriste u liječenju poremećaja probave hranjivih tvari uzrokovane zatajenjem egzokrine funkcije gušterače. Enzime treba uzimati uz svaki obrok i međuobrok u dozama koje vam propiše liječnik, a vi mu možete pomoći tako da pratite svoj unos hrane, doziranje enzima i simptome. Na taj način liječnik će lakše utvrditi vašu idealnu dozu uz obroke. Nikada ne mijenjajte dozu samoinicijativno, uvijek razgovarajte sa liječnikom ako imate bilo kakvu nedoumicu vezanu uz vašu terapiju.   

Za orijentaciju, u tablici je prikazano preporučeno doziranje uz obroke, prema Hrvatskim smjernicama za liječenje egzokrine pankreasne insuficijencije. Iako vrijede ove opće smjernice, dozu treba prilagoditi svakom bolesniku u skladu sa težinom osnovne bolesti, stupnjem maldigestije i sadržajem masti u obroku. 

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari