Datum objave: 30. 04. 2019.

Oralni je mukozitis upala sluznice usne šupljine koja se obično manifestira kao atrofija, oticanje, eritem i ulceracija, a vjerojatno je najčešća komplikacija liječenja karcinoma, posebno kemoterapije i zračenja.

Simptomi mukozitisa uključuju bol, probleme s unosom hrane i povišen rizik od infekcije zbog otvorenih rana na sluznici. Takvo stanje može utjecati na učinkovitost terapije, što dovodi do neplaniranih prekida liječenja, a posljedično utječe na kontrolu tumora, preživljenje bolesnika i kvalitetu njegova života. Mučnina, bol, povraćanje, proljev, bolna ili suha usta mogu otežati redovito uzimanje hrane. Smanjenje unosa nutritivno i energijski bogate hrane dovodi do gubitka tjelesne mase, smanjenja mišićne mase i drugih komplikacija poput sniženja imuniteta i produljenja liječenja.

Trajanje upale sluznice usne šupljine

Oralni mukozitis obično počinje 5 – 10 dana nakon početka kemoterapije i traje od jednog tjedna do šest tjedana ili više, što ovisi o vrsti, dozi i tijeku liječenja.

Određene preventivne mjere mogu ublažiti simptome i pospješiti liječenje mukozitisa. Najvažnije od njih jesu odgovarajuća higijena usne šupljine i redovito ispiranje usta.

Procjena mukozitisa

U kliničkoj praksi za procjenu mukozitisa najčešće se rabi ljestvica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja kombinira subjektivan osjećaj (osjetljivost i bolnost u ustima) i objektivan klinički nalaz sluznice (eritem i ulceracije), kao i nalaz funkcije (gutanje krute hrane i tekućine) te ih iskazuje kao jedan stupanj. Skalu čine četiri stupnja:

  • I. stupanj – eritem, osjetljivost, nema ulceracija, bol, nije potrebna analgezija
  • II. stupanj – eritem, bol, ulceracije, bolesnik može gutati krutu hranu, potrebna je analgezija
  • III. stupanj – bolne ulceracije s proširenim eritemom, bolesnik može gutati tekućinu, ali ne može krutu hranu, potrebna je analgezija
  • IV. stupanj – oštećenja su toliko izražena da bolesnik ne može gutati tekućinu, prisutna su krvarenja sluznice, potrebne su kontinuirana analgezija i parenteralna prehrana.

Važnost pravilna pristupa pripremi hrane

Pri uzimanju obroka važno je češće jesti manje obroke, mekanu, kašastu ili zgnječenu te dobro kuhanu hranu bogatu energijom i bjelančevinama (riba, meso, puding, kremaste juhe, sir, mlijeko, jogurti i sl.). Proizvod bogatih nutritivnih svojstava – prirodni med mogao bi biti ukusna, jednostavna i ekonomski prihvatljiva hrana za prevenciju i liječenje mukozitisa uzrokovanog kemoterapijom. Medna otopina (med otopljen u vodi) može se grgljati ili polagano piti 15 min prije zračenja i 15 min poslije njega ili 6 sati nakon radioterapije.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari