Datum objave: 14. 07. 2021.

Prehrambeni mitovi o 'čarobnim' dijetama dostupni su na svakom koraku. Mnogi takozvani stručnjaci neadekvatnim dokazima pokušavaju uvjeriti veliki broj ljudi kako su baš oni otkrili jedinstveno, revolucionarno rješenje za zdravstvene probleme.

Negativne posljedice raznih dijeta najmanje se odražavaju na zdrave pojedince, a problem nastaje kad se vjerovanje u čudesne ljekovite pripravke „prodaje“ ranjivim skupinama kao što su onkološki pacijenti. Osim što im se često 'prodaju' u čudesna rješenja, uvjerava ih se kako su svojim dosadašnjim prehrambenim navikama sami krivi za svoju dijagnozu, a mnoge prehrambene namirnice se 'demoniziraju' bez potpore znanstvenim dokazima.

Alkalna dijeta

Alkalna dijeta temelji se na pretpostavci da vaša prehrana može promijeniti pH vrijednost organizma – mjernu jedinicu kiselosti ili lužnatosti - vašeg tijela. Promovira se na temelju tvrdnji da moderna prehrana „zakiseljava“ tijelo i na taj način uzrokuje različite bolesti uključujući maligne bolesti, osteoporozu i kardiovaskularne bolesti. Prema zagovarateljima ove prehrane u kisele namirnice ubrajaju se meso, perad, riba, mliječni proizvodi, jaja, žitarice, alkohol, neutralne namirnice prirodne masti, škrob i šećeri, a u alkalne voće, orašasti plodovi, mahunarke i povrće.

Zagovaratelji ove prehrane tvrde da promjena izbora hrane u „alkalnije“ odabire sprječava pojavu bolesti, a ima sposobnost liječenja karcinoma i nakon što se razvije. Hipoteza sugerira kako bi se postiglo alkalno opterećenje, mora se konzumirati više voća i povrća sa samo umjerenim unosom proteina. 

Alkalna prehrana naglašava važnost konzumacije svježeg voća, zelenog i korjenastog povrća, i gomolja te mahunarki s umjerenim unosom proteina. 

Ima li alkalna prehrana pozitivne segmente?

Kada tipičnoj neuravnoteženoj 'zapadnjačkoj prehrani' bogatoj zasićenim masnim kiselinama, visoko procesiranim namirnicama, a manjkavoj prehrambenim vlaknima te svježim voćem i povrćem uvedu pozitivne prehrambene promjene - kao što su unos svježeg voća, povrća i mahunarki koji se promovira u alkalnoj prehrani, one će zasigurno dovesti do objektivnog i subjektivnog poboljšanja osjećaja u pojedinca. Moguće je da neka od ovih namirnica može imati učinke zaštite od karcinoma, no ne zbog svojstava promicanja lužnatosti organizma, već zbog nutritivnih i aktivnih sastojaka hrane.

Međutim, nema razloga da se pozitivne promjene ne uvedu pomoću uravnotežene prehrane uz nadzor liječnika i dijetetičara.

Zašto alkalna prehrana nije optimalan odabir za onkološke pacijente?

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari