Mirja Zupčić

Datum objave: 13. 02. 2024.

Dosadašnji napredak u liječenju karcinoma doveo je do značajnog poboljšanja stope preživljenja. Međutim, onkološka terapija može dovesti do nutritivnih i metaboličkih promjena kod oboljelih koje negativno utječu na zdravstveno stanje, što dovodi do odgađanja provedbe terapije i nepovoljnog utjecaja na prognozu bolesti. 

Očuvanje optimalnog stupnja uhranjenosti poboljšava toleranciju na onkološku terapiju stoga je iznimno važno u procesu liječenja rješavati probleme koji se mogu javiti u prehrani poput poteškoća kod gutanja i probave hrane koje mogu dovesti do gubitka na tjelesnoj masi. 

Suha usta (kserostomija)

Subjektivan osjećaj suhoće u ustima koji je često povezan sa smanjenim izlučivanjem sline pogađa do 40% svjetske populacije s većom prevalencijom među osobama starije dobi i ženama u menopauzi. Smanjena funkcija žlijezda slinovnica može se javiti kod nekih autoimunih bolesti, dijabetesa, virusnih infekcija i unosa određenih lijekova (antidepresivi, beta blokatori, inhalacijski steroidi), dok je kod onkoloških bolesnika najčešće posljedica terapije zračenjem posebice kod karcinoma glave i vrata. Određeni kemoterapeutici također mogu smanjiti funkciju žlijezda slinovnica, a radi se o antraciklinu, ciklofosfamidu, fluorouracilu i metotreksatu. Negativan učinak kemoterapeutika je slabiji u usporedbi s učinkom zračenja na rad žlijezda slinovnica i obično se s prestankom primjene lijekova simptom suhoće usta se povuče. Posljedice smanjenog rada žlijezda slinovnica su teškoće s gutanjem, govorom i žvakanjem, a simptomi koji se mogu javiti kod nedostatka sline su peckanje i žarenje sluznice usta i jezika. Uslijed nedostatka sline sluznica u ustima je sklona ozljedama, a zubi su podložniji nastanku karijesa. 

Nakon terapije zračenjem, kod problema suhih usta mogu se primijeniti stimulacijski lijekovi poput pilokarpina, neostigmina, betanekola i cevimelina no njihov je učinak kratkotrajan te se izbjegavaju zbog nuspojava i kontraindikacija. Kada je preostalo dovoljno žljezdanog tkiva slinovnice koje se može stimulirati, preporučuje se žvakati žvake bez šećera te uzimati oralne gelove i preparate umjetne sline. U određenim slučajevima od pomoći može biti akupunktura koja se može provoditi tijekom i nakon radioterapije. Nažalost, standardna i učinkovita terapija kserostomije ne postoji, no ključno je održavati pravilnu oralnu higijenu kako bi se spriječila kandidijaza. Kod pripreme hrane savjetuje se marinirati meso i ribu, pirjati ih u tekućini i prirodno slatkim umacima te koristiti začine i začinsko bilje. Preporučuje se često usta vlažiti malim gutljajima vode.

Novije smjernice za prehranu ukazuju da kisela hrana može biti korisna oboljelima s djelomičnom kserostomijom jer stimulira proizvodnju sline, dok kod totalne kserostomije kiselu hranu treba izbjegavati.

Kod totalne kserostomije valja izbjegavati mrvljeni led i kockice leda koje osiguravaju trenutno i neadekvatno olakšanje, otopine glicerola koje dodatno isušuju usta, kiselu hranu poput limuna i komadića ananasa koji mogu intenzivirati osjećaj neugode u ustima i doprinijeti demineralizaciji zubi, slastice koje povećavaju rizik od razvoja karijesa i vitamin C i druge antioksidanse s kojim treba biti oprezan tijekom onkološkog liječenja. 

Mukozitis (stomatitis)

Mukozitis je česta nuspojava onkološkog liječenja i pogađa oko 30-40% osoba koje se liječe kemoterapijom, dok je kod oboljelih od karcinoma glave i vrata incidencija mukozitisa do čak 90%. Mukozitis je stanje bolne i oštećene sluznice usta i probavnog sustava i može se pojaviti bilo gdje u probavnom sustavu od usta do anusa. Pojam mukozitis i stomatitis često se poistovjećuju, međutim, stomatitis predstavlja općenito bilo koju upalu sluznice usne šupljine, dok se pojam mukozitis odnosi isključivo na upalu sluznice izazvanu citotoksičnim učinkom kemoterapije i zračenja. 

Rizični čimbenici za razvoj mukozitisa su osim izloženosti zračenju, kemoterapiji i kod unosa nove ciljane oralne terapije:

  • Niža dob (veća sklonost razvoju mukozitisa vjerojatno uslijed brže obnove stanica što stanice čine osjetljivijima na štetno djelovanje citotoksičnih lijekova)
  • Prisutnost abnormalnosti u usnoj šupljini i bolesti poput karijesa, periodontalne bolesti i loše higijene 
  • Pothranjenost i razlike u oralnom mikrobiomu
  • Žgaravica

Glavne kliničke manifestacije mukozitisa kreću se od eritema (crvenila) oralne sluznice do ulceracija (rana) i afti  koje uzrokuju bolno gutanje zbog čega je potrebno prilagoditi prehranu. Slane otopine i otopine sa sodom bikarbonom korisne su za ublažavanje tegoba i čišćenje oralne šupljine, dok se vodice za ispiranje usta s benzidaminom, koji ima protuupalno djelovanje, koriste tijekom onkološkog liječenja u svrhu prevencije mukozitisa. Gelovi i tekućine za usta s topikalnim anestetikom mogu pomoći ublažiti bol, kao i oralna krioterapija. Oralna krioterapija je naziv za hlađenje usta korištenjem leda, ledene vode i sladoleda i smatra se jeftinom i učinkovitom prevencijom mukozitisa, a pomaže i kod suhih usta i poremećenog osjeta okusa (disgeuzije). Hladnoća pomaže na način da sužava krvne žile, što smanjuje količinu krvi koja sadrži lijekove kemoterapeutike da dođe do usta i uzrokuje oralni mukozitis. U olakšavanju simptoma od pomoći može biti med, međutim, oboljelima se savjetuje temeljito provoditi oralnu higijenu nakon unosa meda. Ostale nutritivne strategije uključuju unos:

  • Mekane hrane glatke teksture
  • Hrane pripremljene miksanjem, namakanjem, omekšavanjem 
  • Hrane poslužene na sobnoj temperaturi ili lagano ohlađene
  • Kisele, gorke i blago slane hrane poput rajčica, kivija i limuna 

Unos sirovog povrća i gaziranih pića valja izbjegavati. Također, ključno je voditi računa o nutritivnom statusu oboljelog i nedovoljan unos hrane nadoknaditi visoko energetskim pripravcima koji sadrže visoki udio proteina kako bi se pospješio rast novog tkiva. 

Poremećaj okusa i mirisa (disgeuzija i disosmija)

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari