Datum objave: 05. 04. 2021.

Prema istraživanjima koja je proveo dr. Otto Warburg, poznati biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade, prehrana bez šećera može poboljšati vaše izglede. No, je li to istina?

Warburgova istraživanja pokazala su da stanice karcinoma rabe šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje. Fenomen je poznat pod nazivom „Warburgov učinak“ i karakterizira ga znatno veća sposobnost karcinogenih stanica za razgradnju šećera.

Kako šećer utječe na vaše zdravlje?

Opće je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno djeluje na sve populacijske i dobne skupine. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja djece i odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom i/ili pretilošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava razinu triglicerida u krvi i snižava razinu dobrog kolesterola (HDL). Brojna su istraživanja pokazala da šećer povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.

Trebamo li, dakle, potpuno prestati konzumirati šećer da bismo povećali svoje izglede za preživljenje tumora?

Nažalost, stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica jest da smanjenjem konzumacije ugljikohidrata dolazi do metaboličkih promjena u našem organizmu.

Unosom hrane bez šećera znatno se snižava razina glukoze u krvi, a samim time manje je i energije za rast tumorskih stanica.

Možemo ovo usporediti s vožnjom automobila: dok ima goriva, auto će se nesmetano normalno kretati. No čim goriva nestane, vaš će automobil stati i neće nastaviti svoje kretanje dokle god mu ponovo ne osiguramo gorivo. Isti je slučaj i sa stanicama raka: dok postoji izvor energije za rast, one će rasti i širiti se vašim tijelom. Isključivanjem šećera iz prehrane brzina širenja stanica se smanjuje, a vaši se izgledi za preživljenje povećavaju. Zbog navedenih učinaka bolesnici s malignim bolestima nerijetko iz prehrane potpuno izbacuju šećer i posežu za tzv. ketogenom dijetom.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Maligne bolesti, nijeFRKA, onkologija, šećer,

Komentari