Mirja Zupčić

Datum objave: 14. 02. 2023.

Globalno gledano, karcinom vrata maternice na četvrtom je mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva zabilježen je u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja, a prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj, u 2018. godini su zabilježena 274 nova slučaja, što čini 2% od ukupnog broja slučajeva karcinoma kod žena.

Uzrok karcinoma vrata maternice

Karcinom vrata maternice je vrsta karcinoma koja se pojavljuje u stanicama vrata maternice ili cerviksa koji je smješten u donjem dijelu maternice na mjestu gdje se maternica spaja s rodnicom. Karcinom vrata maternice nastane kada zdrave stanice vrata maternice razviju promjene odnosno mutacije u svojoj DNK. DNK sadrži upute koje stanici govore što treba činiti. Zdrave stanice rastu i množe se određenom brzinom i na kraju umiru u određeno vrijeme. Mutacije govore stanicama da rastu i množe se i ne umiru, a nagomilane abnormalne stanice tvore masu koju nazivamo tumor. 

Uzrok karcinoma vrata maternice u najvećem je broju slučajeva (više od 95%) zaraza visokorizičnim tipovima humanog papillomavirusa (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV je najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca zarazi se ovim virusom, međutim, kod više od 90% populacije dolazi do spontanog izlječenja. U doticaju s virusom, imunosni sustav onemogući njegovo štetno djelovanje, međutim, kod određenog malog postotka žena infekcija može postati kronična i izazvati nastanak prekanceroznih lezija koje se mogu razviti u karcinom. Prekancerozne promjene nazivaju se cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), a dijele se na CIN 1, CIN 2 i CIN 3. Kod žena s normalnim imunosnim sustavom, lezije se mogu razviti u karcinom vrata maternice unutar 10 do 20 godina, a kod žena s oslabljenim imunosnim sustavom i ranije.  

Kako bi utvrdili postojanje prekanceroznih promjena na stanicama vrata maternice i karcinoma liječnici provode testa na HPV i PAPA test. Test na HPV utvrđuje ima li žena HPV infekciju koja može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice.

Ako je test na HPV pozitivan, to može značiti da postoje prekancerozne promjene na vratu maternice. PAPA test utvrđuje jesu li stanice na vratu maternice promijenjene (abnormalne).

Abnormalne stanice vrata maternice koje se klasificiraju kao 'nizak stupanj do visoki stupanj' mogu upućivati na prisutnost prekanceroznih promjena na vratu maternice, koje mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice.

Prevencija

Prevencija karcinoma vrata maternice započinje već u razdoblju adolescencije, cijepljenjem  protiv HPV-a i nastavlja se tijekom cijelog života žene provođenjem redovitih ginekoloških pregleda. Redovitim provođenjem PAPA testa, najmanje svake tri godine, promijenjene stanice vrata maternice mogu se otkriti i odstraniti, u ranom stadiju kada nema očiglednih znakova bolesti i prije nego se razviju u karcinom. 

Simptomi i liječenje

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari