Osjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.
Koje su najčešće promjene okusa koje se pojavljuju kod liječenja karcinoma pluća?
- okus „kartona“ – sva hrana ima isti okus, što se može popraviti njezinim obogaćivanjem različitim začinima
- metalni okus – pripremajte hranu blagih okusa, izbjegavajte konzerviranu hranu i metalni pribor za jelo
- slani okus – konzumirajte manje slanu hranu
- izrazito slatki okus – izbjegavajte jako slatku hranu.
Kako smanjiti posljedice promjena okusa kod karcinoma pluća?
- Ako bolesniku odgovaraju gorki i kiseli okusi, savjetuje se uz obrok poslužiti limunadu, koja će osvježiti okusne pupoljke, ili poslužite ukiseljeno povrće.
- Vodu možete aromatizirati dodatkom kriške limuna, naranče ili krastavca.
- Ako bolesnik ima mučnine, hranu ohladite na sobnu temperaturu i poslužite ju na hladnim tanjurima da bi se smanjilo širenje njezina mirisa. Juhe i druge tekućine poslužite sa slamkom, po mogućnosti u šalici s poklopcem kako bolesnik ne bi vidio hranu ili osjetio njezin miris.
- Metalni okus hrane može se ublažiti upotrebom plastičnog pribora za jelo.
- Nakon svakog obroka očistite usta i jezik.
Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr
Pošalji prijatelju na email