Vitaminoteka

Datum objave: 03. 12. 2019.

Osjet okusa vrlo je važan čimbenik koji omogućava da zadovoljimo tjelesne potrebe za energijom putem hrane bilo u stanju zdravlja ili bolesti. Postoji pet osnovnih okusa, i to: slatko, kiselo, slano i gorko. Osim činjenice da je osjet okusa važan za prikladan unos energije, on pruža zadovoljstvo, stoga disfunkcija percepcije okusa može narušiti kvalitetu života zbog negativnog utjecaja na apetit, tjelesnu masu i psihičko blagostanje.

Koje su najčešće promjene okusa koje se pojavljuju kod liječenja karcinoma pluća?

  • okus „kartona“ – sva hrana ima isti okus, što se može popraviti njezinim obogaćivanjem različitim začinima
  • metalni okus – pripremajte hranu blagih okusa, izbjegavajte konzerviranu hranu i metalni pribor za jelo
  • slani okus – konzumirajte manje slanu hranu
  • izrazito slatki okus – izbjegavajte jako slatku hranu.

Kako smanjiti posljedice promjena okusa kod karcinoma pluća?

  1. Ako bolesniku odgovaraju gorki i kiseli okusi, savjetuje se uz obrok poslužiti limunadu, koja će osvježiti okusne pupoljke, ili poslužite ukiseljeno povrće.
  2. Vodu možete aromatizirati dodatkom kriške limuna, naranče ili krastavca.
  3. Ako bolesnik ima mučnine, hranu ohladite na sobnu temperaturu i poslužite ju na hladnim tanjurima da bi se smanjilo širenje njezina mirisa. Juhe i druge tekućine poslužite sa slamkom, po mogućnosti u šalici s poklopcem kako bolesnik ne bi vidio hranu ili osjetio njezin miris.
  4. Metalni okus hrane može se ublažiti upotrebom plastičnog pribora za jelo.
  5. Nakon svakog obroka očistite usta i jezik.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari