Mirja Zupčić

Datum objave: 10. 01. 2023.

Lijekovi kojima se suzbija karcinom odnosno kemoterapeutici djeluju neprijateljski na mehanizme dijeljenja stanica što dovodi do smrti stanica karcinoma, međutim, istovremeno su odgovorni i za toksično djelovanje u tijelu domaćina. 

Nuspojave kod primjene ovih lijekova su mučnina, povraćanje, proljev, gubitak apetita, promjene u tjelesnoj masi i njenom sastavu i anemija. Najčešći simptom, koji pogađa oko 70% oboljelih liječenih kemoterapijom je gubitak mišićne mase, slabost u mišićima i umor. 

Mišićna masa ima dva neprijatelja: tumor i terapiju

Karcinom djeluje negativno na funkciju mišića čineći ih slabijima što narušava kvalitetu života oboljelih, a kemoterapija dodatno pogoršava stanje. Pokazalo se kako kemoterapija potiče potrošnju ili gubitak mišićne mase kod bolesnika s uznapredovalim tumorima na plućima, dojci, debelom crijevu i prostati, a osim na mišiće, kemoterapija djeluje negativno i na zdravlje zglobova i kostiju.

Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su da sastav tijela, a posebno mišićna masa igra ključnu ulogu u odgovoru tijela na kemoterapiju i obrani od toksičnosti terapije. Tjelesna masa, točnije mišićna masa, može biti pretkazatelj uspješnosti liječenja i preživljenja. 

Što se događa u mišićima oboljelih?

Istraživanja su pokazala da kod većine oboljelih od karcinoma koji se liječe kemoterapijom dolazi do gubitka i mišićne mase i masnog tkiva odnosno tumorske kaheksije. Pokazalo se da u mišićima oboljelih dolazi do negativne ravnoteže dušika odnosno da je razgradnja mišićnog tkiva veća od izgradnje. Na staničnoj razini tumor i terapija aktiviraju proupalne mehanizme, suzbijaju anabolizam odnosno izgradnju mišićnog tkiva, a potiču proteolizu odnosno razgradnju proteina mišićnog tkiva uplićući se u metabolizam iskorištavanja kisika za dobivanje energije i oštećujući mitohondrije. 

Taktika za suzbijanje toksičnosti kemoterapije je očuvanje mišićne mase

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari