Mirja Zupčić

Datum objave: 24. 08. 2021.

U trenutnoj pandemiji COVID-19, osobe oboljele od karcinoma smatraju se izrazito ranjivom populacijom.

Onkološki bolesnici imaju oslabljeni imunosni sustav zbog kojeg se njihov organizam ne može učinkovito boriti protiv napada virusa SARS-CoV-2 te su u nezavidnoj situaciji. Naime, funkcija imuniteta slabi zbog same prisutnosti tumora i njegovog rasta, a dodatno onkološka terapija djeluje negativno na imunitet. Istovremeno, zbog potreba liječenja, onkološki bolesnici često borave u bolnicama te mogu doći u kontakt s oboljelima od COVID-19 ili boraviti u kontaminiranim prostorima zbog čega su u višem riziku od zaraze SARS-CoV-2 virusom. To je potvrdilo veliko istraživanje provedeno na području cijele Kine, a autori su otkrili i kako oboljeli od karcinoma brže razvijaju simptome bolesti te imaju viši rizik od razvoja teške kliničke slike što podrazumijeva liječenje u jedinici za intenzivno liječenje, potrebu za mehaničkom ventilacijom i viši rizik od smrti u usporedbi s osobama koje nisu oboljele od karcinoma. Izraženo u brojkama, čak 39% oboljelih od karcinoma zaraženih virusom razviju teži oblik bolesti, dok se teška klinička slika razvije kod 8% osoba koje nemaju karcinom.

Najviši rizik od teškog oblika bolesti imaju osobe s hematološkim malignim bolestima i s metastatskim karcinomom. Dodatni čimbenik rizika je i starija životna dob onkoloških bolesnika te prisutnost pridruženih bolesti.

Kraći vremenski razmak između onkološke terapije i zaraze virusom utječe na ozbiljnost bolesti

Istraživanja su pokazala kako onkološki bolesnici, koji se zaraze SARS-CoV-2 virusom u razmaku kraćem od četiri tjedna od zadnje primjene terapije, imaju viši rizik od razvoja ozbiljnih simptoma bolesti koji ugrožavaju život. Poglavito oboljeli koji su podvrgnuti operaciji ili kemoterapiji unatrag mjesec dana od pojave prvih simptoma imaju značajno povišen rizik od razvoja teže kliničke slike u usporedbi s oboljelima koji nisu liječeni kemoterapijom ili operativnim zahvatom. Dobra vijest je da su rezultati istraživanja pokazali kako osobe liječene radioterapijom kod zaraze  SARS-CoV-2 virusom nemaju viši rizik od razvoja ozbiljnih simptoma bolesti. 

Oboljeli u remisiji također imaju povišen rizik od razvoja teže kliničke slike

Bez obzira što stanje remisije stavlja oboljele u bolju poziciju u usporedbi s oboljelima koji su u aktivnoj fazi bolesti, izliječeni onkološki bolesnici kod zaraze SARS-CoV-2 virusom ipak imaju povišeni rizik od razvoja teške kliničke slike u usporedbi s osobama koje u povijesti bolesti nemaju karcinom. Čini se kako se mehanizmi imunosnog nadzora kod oboljelih nisu sasvim oporavili stoga i bivši onkološki bolesnici imaju oslabljenu obranu od progresije bolesti COVID-19.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari