Tena Škunca

Datum objave: 15. 11. 2022.

Godinama se vode polemike utječe li konzumacija soje i proizvoda od soje na povećanje rizika od karcinoma dojke.

Soja i proizvodi od soje poželjne su namirnice na našem tanjuru jer pružaju brojne prednosti za cjelokupno zdravlje i to na nekoliko načina. Primjerice, soja je izvrstan izvor kvalitetnih proteina, a specifična je po tome što sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je u svijetu biljnih izvora proteina rijetkost. Osim toga, istraživanja su pokazala da fitotvari iz soje, tzv. sojini izoflavoni pružaju zaštitno djelovanje od gubitka koštane mase te na taj način pomažu u prevenciji osteoporoze. Vrijedi istaknuti i fermentirane proizvode od soje, kao što su tempeh i miso, koji predstavljaju riznicu dragocjenih probiotičkih bakterija koje povoljno djeluju na zdravlje naših crijeva.

No, što je sa fitoestrogenima soje i rizikom od karcinoma dojke? Godinama se vode polemike utječe li konzumacija soje i proizvoda od soje na povećanje rizika od karcinoma dojke. U današnjem članku otkrivamo koji je stav znanosti o poveznici između konzumacije soje i pojavnosti karcinoma dojke, kao i sigurnosti konzumacije u oboljelih od malignih bolesti dojke.

Veza između soje i rizika od karcinoma dojke

Rezultati ranije provedenih studija na miševima pokazali su da miševi hranjeni sojom imaju povećani broj stanica karcinoma dojke u mliječnim žlijezdama. Upravo je ovo otkriće bacilo sumnju da bi konzumacija soje mogla imati slično djelovanje i kod ljudi. No, važno je napomenuti kako postoje razlike u probavi između miševa i ljudi. 

Prije svega, trebamo znati da soja sadrži nekoliko vrsta već spomenutih izoflavona koji pripadaju skupini fitoestrogena, biljnih spojeva koji se u tijelu „ponašaju” kao hormon estrogen. Naime, soja sadrži specifične izoflavone, genistein i daidzein, koji su uvelike različiti i slabijeg djelovanja od ljudskog estrogena.

Određene vrste karcinoma dojke koji su hormonski ovisni, primjerice estrogen – pozitivni karcinomi dojke rastu pod utjecajem prisutnog estrogena u organizmu. U tkivima sa stanicama estrogen ovisnog karcinoma dojke, estrogen djeluje kao stimulator porasta broja karcinogenih stanica. Studije novijeg datuma uspjele su dokazati da soja zapravo blokira djelovanje estrogena na način da fitoestrogeni iz soje zauzmu mjesto „pravome” estrogenu i onemoguće bujanje karcinoma. 

Blokirajući djelovanje „snažnijeg” humanog estrogena, fitoestrogeni soje zapravo igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od karcinoma dojke.

Ovo pozitivno djelovanje fitoestrogena soje dodatno su potvrdile i opservacijske studije koje su pratile prehranu žena tijekom određenog vremenskog razdoblja. Tako su rezultati velikog kineskog istraživanja koje je 2020. godine objavljeno u časopisu European Journal of Epidemiology, a koje je pratilo 300 000 žena tijekom 12 godina, pokazali da umjerena konzumacija soje ne povećava rizik od karcinoma dojke. Čak štoviše, žene koje su konzumirale veće količine proizvoda od soje imale su manji rizik od karcinoma dojke.

Nadalje, pregledni rad objavljen 2022. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition obuhvatio je ukupno 417 znanstvenih istraživanja koji su se bavili utjecajem soje i sojinih izoflavona na estrogen, a rezultati su pokazali kako ni proizvodi od soje niti sojini izoflavoni ne utječu nepovoljno na tkivo dojke ili razinu estrogena u žena.

Smiju li osobe oboljele od karcinoma dojke konzumirati soju?

 

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fitoestrogeni, karcinom dojke, soja,

Komentari