Vitaminoteka

Datum objave: 28. 09. 2021.

Prije nekoliko desetaka godina znanstvenici su primijetili zanimljivu pojavu – osobe koje žive u sunčanijim dijelovima svijeta imaju manju stopu pojave karcinoma, kao i manju smrtnost od ove kronične bolesti u odnosu na dijelove Zemlje do kojih dopire manje sunčeve svjetlosti. 

Vitamin D je esencijalni mikronutrijent jedinstven po tome što se, u odnosu na ostale vitamine, u organizmu može sintetizirati iz endogenog kolesterola pod utjecajem UVB zračenja. Upravo iz tog razloga često ga se naziva sunčanim vitaminom. 

Prije nekoliko desetaka godina znanstvenici su primijetili zanimljivu pojavu – osobe koje žive u sunčanijim dijelovima svijeta imaju manju stopu pojave karcinoma, kao i manju smrtnost od ove kronične bolesti u odnosu na dijelove Zemlje do kojih dopire manje sunčeve svjetlosti. 

Kako bi objasnili ovu činjenicu, znanstvenici su započeli s detaljnim istraživanjima vitamina D, a nakon niza godina i brojnih provedenih studija, još uvijek ne postoje konačni odgovori na pitanja može li ovaj izuzetno važan nutrijent spriječiti razvoj karcinoma ili imati ulogu u liječenju malignih bolesti.

Pandemija nedostatka vitamina D

Procjenjuje se kako u svijetu niske koncentracije vitamina D ima više od jedne milijarde osoba. Rezultati studija provedenih na našem području pokazuju da je čak 40 – 50% naše populacije u nedostatku vitamina D, posebice tijekom zimskih mjeseci godine. 

Budući da vitamin D igra brojne važne uloge za zdravlje, uključujući i potencijalnu zaštitnu ulogu od razvoja određenih vrsta malignih bolesti, nadomjesna terapija vitamina D može biti od koristi. Prije svakog uzimanja vitamina D, važno je konzultirati se s nadležnim liječnikom.

Osim toga, liječnik također može predložiti i biokemijsku pretragu kako bi se utvrdila koncentracija vitamina D u krvi te, ukoliko postoji nedostatak, odredila točna doza nadomjesne terapije vitamina D.

Uloga vitamina D u prevenciji i liječenju malignih bolesti

Kada govorimo o utjecaju vitamina D na stopu smrtnosti od malignih bolesti, znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu napravili su analizu 10 randomiziranih kliničkih studija kontroliranih placebom u kojima je ukupno sudjelovalo 79055 ispitanika koji su minimalno tri godine uzimali vitamin D u obliku dodataka prehrani. Rezultati su 2019. godine objavljeni u časopisu Journal of Clinical Oncology, a pokazali su da su oni ispitanici koji su uzimali vitamin D imali 13% manji rizik smrtnosti od karcinoma u odnosu na one ispitanike koji su tijekom istog razdoblja uzimali placebo. Rezultati meta-analize objavljene u časopisu British Medical Journal koja je obuhvatila 75454 ispitanika otkrili su kako je dodatak vitamina D smanjio smrtnost od karcinoma za čak 16%

Postojeći znanstveni dokazi nisu dostatni da bismo mogli preporučiti uzimanje vitamina D kao pomoć u prevenciji svih oblika malignih bolesti. Primjerice, znanstvenici su napravili pregled rezultata nekoliko studija te su otkrili da vitamin D očito ne smanjuje šanse za razvoj nekoliko vrsta karcinoma, kao što su karcinom želuca, prostate i jednjaka. S druge strane, postoje snažni dokazi o ulozi vitamina D kod drugih određenih vrsta malignih bolesti.

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email

Komentari