Vitaminoteka

Datum objave: 05. 10. 2020.

Priroda se pobrinula da stvori idealnu hranu za bebe – majčino mlijeko. Majčino mlijeko ne košta ništa, uvijek je idealne temperature, a sadrži hranjive tvari neophodne za pravilan rast i razvoj bebe.

Novopečene majke vrlo često brine kvaliteta njihove prehrane, a činjenica jest da će pravilna prehrana koja osigurava adekvatan unos energije i svih hranjivih tvari pozitivno utjecati na kvalitetu mlijeka te pomoći održati optimalno zdravlje majke. Među hranjivim tvarima koji imaju posebni značaj za vrijeme dojenja, svakako valja izdvojiti proteine.

Zašto je za dojilje važan unos proteina?

Proteini su vrsta makronutrijenata koji nam služe kao gradivne jedinice te potiču rast. Dojilji i dojenčetu proteini su potrebni za izgradnju, popravak i održavanje mišića, vezivnoga tkiva, kože i organa. Adekvatan unos proteina prehranom tijekom razdoblja dojenja osigurat će optimalnu opskrbu mlijeka proteinima za rast bebinog tkiva, novih stanica organa, mišića i mozga.

Prednosti dovoljnog unosa proteina očituju se i za majku. Naime, osim što proteini pomažu održavanju nemasne mase tijela, pokazalo se da prehrana bogata proteinima može pomoći uspješnom skidanju suvišnih kilograma nakon poroda.

Proteinima su bogate namirnice poput mesa i peradi, jaja, mliječnih proizvoda, mahunarki i orašastih plodova. No među najinteresantnijim izvorima proteina koji bi se trebali naći na tanjuru svake dojilje, svakako treba istaknuti ribu i morske plodove.

Prednosti ribljih proteina

Riba i plodovi mora su namirnice izuzetne nutritivne vrijednosti koje osiguravaju proteine visoke kvalitete, ali i cijeli niz vitamina i minerala, uključujući vitamine B skupine, vitamin D i A te minerale selen, fosfor, magnezij i jod.

Proteini u ribi i morskim plodovima lako su probavljivi, visoke su biološke vrijednosti te sadrže vrijedne, esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može proizvesti već ih trebamo unositi putem hrane, a na kojima su primjerice siromašni biljni izvori proteina, poput žitarica i mahunarki.

Stoga se stručnjaci jednoglasno slažu da redovitom konzumacijom ribe i morskih plodova možemo značajno pozitivno utjecati na kvalitetu proteina u našoj prehrani.

Sigurni riblji primjerci za razdoblje dojenja

Unatoč spomenutim blagodatima konzumacije ribe, postoji bojazan od konzumacije ribe tijekom razdoblja dojenja, prvenstveno zbog sadržaja žive u određenim vrstama ribe. Naime, živa je poznati teški metal koji može ozbiljno naškoditi razvoju djetetova mozga i živčanog sustava.

Stoga je krovna američka organizacija za hranu i lijekove, FDA, objavila konkretne smjernice za siguran unos ribe koja je podijeljena u tri kategorije: najbolji izbor, dobar izbor i vrste koje valja izbjegavati u razdoblju trudnoće, ali i dojenja.

Ostatak teksta pročitajte na službenoj stranici projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari