Vitaminoteka

Datum objave: 21. 04. 2017.

Nedavno je istraživanje pokazalo da uzimanje levotiroksina u kombinaciji s kravljim mlijekom značajno smanjuje apsorpciju spomenutog lijeka.

Levotiroksin je sintetski hormon štitne žlijezde kojeg uzimaju pacijenti s hipotireozom, smanjenim djelovanjem hormona ili karcinomom štitne žlijezde kao zamjenu za prirodni hormon tiroksin (T4).

Znanstvenici su u svom istraživanju proučavali 6 muškaraca i 4 žene prosječne dobi 33,7 godina. Ispitanici nisu imali nikakve probleme sa štitnom žlijezdom, a na samom početku istraživanja njihova štitna žlijezda lučila je normalnu razinu hormona. Također nitko od ispitanika nije bio alergičan na kravlje mlijeko niti na levotiroksin, a žene nisu bile trudne i nisu uzimale kontracepcijske pilule.

Ispitanici su postili večer prije ispitivanja koja su se odvila dva puta, u razmaku od mjesec dana. Tijekom prvog ispitivanja uzeli su samo 1000 μg levotiroksina, a tijekom drugog su uz istu dozu levotiroksina popili i 3,5 dL kravljeg mlijeka s 2% mliječne masti. Znanstvenici su ispitanicima uzeli krv prije samog ispitivanja te jedan, dva, četiri i šest sati poslije kako bi izmjerili razine hormona tiroksina (T4), a time i uspješnost djelovanja levotiroksina.

Rezultati su pokazali da je ispitanicima znatno smanjena apsorpcija tiroksina (T4) nakon uzimanja levotiroksina uz kravlje mlijeko. Stoga znanstvenici preporučuju izbjegavati takvu kombinaciju zbog negativnog utjecaja kravljeg mlijeka na djelovanje levotiroksina.

Izvor: ENDO 2017, The Endocrine Society's 99th Annual Meeting, Orlando

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko, štitnjača,

Komentari