Datum objave: 31. 03. 2005.

Problematična koža lica, te pojava akni za vrijeme i nakon puberteta često je znak poremećaja unutarnje ravnoteže koja je uzrokovana neredovitom i pogrešnom prehranom. Prehrana u svrhu prevencije i ublažavanja kožnih poremećaja trebala bi se bazirati na svježem povrću, voću, kompleksnim ugljikohidratima i namirnicama s niskim glikemičkim indeksom.

Prehrana sa visokim udjelom prehrambenih vlakana pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma te tako spriječavaju akumulaciju toksina u tkivima što može izazvati probleme sa kožom.

Esencijalne masne kiseline, koje se nalaze u biljnim uljima, sjemenkama i orašastim plodovima te u plavoj ribi, vrlo su važne jer hrane kožu te joj osiguravaju vitalnost. Hladno prešano maslinovo ulje i ulje sjemenki lana dobri su izvori esencijalnih masnih kiselina. Maslinovo ulje je stabilno i pri višim temperaturama, dok laneno ulje ne bi trebalo zagrijavati. Neka od hladno prešanih višestrukonezasićenih ulja, primjerice sojino i suncokretovo, također se mogu koristiti u umjerenim količinama, no također nije preporučljivo njihovo zagrijavanje (prženje ili kuhanje). Za kuhanje se povremeno može koristiti sezamovo ulje.
Dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, a i kvalitetnih proteina je i riba, koja bi na jelovniku trebala biti barem dva puta tjedno. Adekvatan unos visokokvalitetnih proteina te njihova dobra asimilacija vrlo je važna za izgradnju oštećenog tkiva kože. Tu su posebno važne dvije aminokiseline – L-cistein i L – prolin. Prehrambeni izvori prlina i cisteina su namirnice životinjskog podrijetla – meso, perad, mlijeko, jaja

Konzumiranje adekvatnih količina vode dnevno osigurava pravilnu hidraciju i spriječava isušivanje kože. Važna je jer prenosi nutrijente po čitavnom organizmu i ispire nakupljene toksine.

Dodaci prehrani
Dodatak vitamina A, vitamina B kompleksa i cinka može pomoći kod problematične kože lica, a vitamin E u formi ulja može se nanositi direktno na zahvaćena područja.

Vitamin A i beta-karoten igraju važnu ulogu u spriječavanju nastanka akni, isušivanja kože te mogu djelovati kao zaštita od raka kože lica. Deficit vitamina A može dovesti do različitih problema sa kožom, ipak, ženama u reproduktivnom razdoblju, posebice trudnicama, preporuča se oprez kod uzimanja suplemenata vitamina A je u prevelikim koičinama može izazvati malformacije ploda.

Vitamini B kompleksa esencijalni su za zdravu kožu.

Deficit vitamina B1, B2, B3 i B6 povezuje se sa različitim kožnim problemima.

Cink sudjeluje u popravku oštećenja DNA i RNA molekula, stvaranju enzima i održavanju zdravog imunosnog sustava.

Vitamin E je snažan antioksidans, štiti kožu od štetnih oštećenja uzrokovanjih djeovanjem slobodnih radikala. Spriječava oštećenja kože, jača imuno sustav.

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos antioksidansa, koji djeluju zajednički, u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu.

Prehrana za različite tipove kože
Suha koža
Suha koža može biti znak nedostatka vitamina B i A. Prehrana koja uključuje veće količine svježeg povrća, voća (posebice žuto i narančasto koje sadržava sumpor), sjemenki i orašastih plodova dobar je izbor za osobe sa suhom kožom. Vrlo je važno unositi dovoljne količne tekućine te izbjegavati alkohol, kofein, kao i ostale tvari koje imaju diuretičko djelovanje te tako mogu uzrokovati gubitak vode i esencijalnih minerala.
Osjetljiva koža
Osjetljiva koža može biti iziritirana određenom hranom, primjerice začinjenim namirnicama, alkoholom, vrućim napicima ili ekstremnim temperaturama. Masna hrana, posebice zasićene masnoće ponekad znaju izazvati upalne reakcije. Potrebno je iz prehrane izbaciti sve što na bilo koji način narušava zdravlje kože.
Miješana koža
Osobe koje imaju miješanu kožu trebaju piti velike količine vode. Kako je već spomenuto, voda oslobađa organizam nakupljenih toksina i istovremeno osigurava koži potrebnu vlažnost. Kod miješanog tipa kože, osnovni cilj je dovođenje kože u ravnotežu.
Kako bi koži uistinu pomogli prehranom, bilo na način da povećamo unos nekih namirnica, a unos drugih smanjimo, uvodimo određene dodatke prehrani, povećavamo unos vode, potrebno je dobro utvrditi tip kože, jer tek tada trud neće biti uzaludan.

Dr.sc. Darija Vranešić
Iva Alebić, dipl.ing

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža,

Komentari