Datum objave: 01. 01. 2005.

Nutritivna terapija, fundamentalan je i važan dio sveukupne njege kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumjeva uzimanje suplemenata koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. Da bi koža bila zdrava i lijepa, važan dio programa njege kože treba treba biti i unutarnja njega.

Piramida suplemenata
Piramida suplemenata dizajnirana je da bi osigurala logičan pristup korištenja suplmenata u svrhu unutarnje njege kože. Četiri osnovne preporuke u piramidi suplemenata pomažu ostvarenju dobrog nutritivnog programa.

Bazu piramide čine: visokokvalitetni multivitamini i minerali, antioksidansi i esencijalne masne kiseline. Na vrhu piramide su biljni suplementi ili dodatni nutrijenti za specifična stanja, ukoliko su potrebni.

Vitamini i minerali
Vitamini i minerali, bez izuzetka, esencijalni su kako za zdrav život uopće, tako i za zdravlje kože. Ipak nekoliko vitamina i minerala koriste se više od ostalih u programima njege kože.

Vitamin A vrlo je važan za zdravlje kože. Održava epitelno tkivo (kožu i priležnicu mnogih organa) zdravim i važan je za razvoj stanica u njihovu specijaliziranu formu. Nedostatak može izazvati sušenje i ljuštenje kože.

Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena (vezivnog tkiva) koji je neophodan za zdravu kožu. Dio je antiosidativnog "tria" (uz vitamin E i beta karoten) koji štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala, za koje se zna da oštećuju stanice kože. Važan je kod zacjeljivanja rana i ožiljaka, revitalizira kožu.

Vitamin E je snažan antioksidans, štiti kožu od štetnih oštećenja uzrokovanjih djeovanjem slobodnih radikala. Spriječava oštećenja kože, jača imuno sustav.

Vitamin D, vitamin kojeg koža sama stvara ukoliko je izložena suncu, vrlo rijetko se javlja defcit. Smatra se da ima ulogu antikarcinogena te da je važan za pigmentaciju kože.
Ostali vitamini koji se često koriste u nutritivnoj terapiji kože su vitamini B-kompleksa, a od minerala izdvajaju se bakar (izgrađuje vezivno tkivo, ima važnu ulogu u jačanju imuno sustava, sudjeluje u pigmentaciji), cink, kalcij i magnezij.

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos sinergisičkih antioksidansa u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu.

Esencijalne masne kiseline
Većina ljudi danas ne konzumira dovoljne količina voća, povrća, oraha i sjemenki, njihova prehrana je siromašna esecijalnim masnim kiselinama. Alfa-linoleinska (omega-3) i linoleinska (omega-6) masna kiselina veoma su važne za zdravu kožu.

Biljni i dodatni suplementi
Koriste se u ciljanoj suplementaciji, tj. u slučajevima kad organizam pokaže potrebu za njima, bilo zbog određenog zdravstvenog stanja ili specifičnog stanja kože.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža,

Komentari