Datum objave: 23. 05. 2023.

Atopijski dermatitis (AD) ili atopijski ekcem jest upalna bolest kože karakteristična za ranu dječju dob. Glavna obilježja atopijskog dermatitisa su upalne promjene kože, suhoća te izraženi svrbež, zbog čega je ovo bolest koja značajno utječe na kvalitetu života zahvaćenog pojedinca, kao i njegove obitelji.

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko i usmjereno je prema obnavljanju oštećene kožne barijere i ublažavanju svrbeža, kao i izbjegavanju čimbenika pogoršanja bolesti.

Što je to atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je česta, kronična upalna bolest kože obilježena suhoćom, crvenilom i svrbežom kože.

Riječ „atopijski“ govori u prilog nasljednoj sklonosti za nastanak bolesti, dok termin „dermatitis“ označava upalu kože. Premda se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, atopijski dermatitis najčešće započinje u ranom dojenačkom razdoblju, tijekom prvih šest mjeseci života.

Koji je uzrok nastanka atopijskog dermatitisa?

Točan uzrok u podlozi nastanka atopijskog dermatitisa nije u potpunosti poznat.

Smatra se da ključnu ulogu u nastanku atopijskog dermatitisa ima narušena kožna barijera, zbog čega koža postaje suha, osjetljiva i lako propusna za različite alergene, mikroorganizme i iritanse iz okoliša, što dovodi do nastanka upale.

Uzročnici atopijskog dermatitisa u dječjoj dobi obično su nutritivni alergeni (kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, soja i dr.), dok je u starije djece i odraslih uglavnom riječ o inhalacijskim alergenima (pelud, kućna prašina, grinje i dr.)

Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Kožne promjene razlikuju se ovisno o dobi bolesnika.

1. Atopijski dermatitis dojenačke dobi

U dojenačkoj dobi, atopijski dermatitis očituje se pojavom crvenila te ljusaka na koži lica, posebice u predjelu obraza i čela, dok je područje oko usta obično pošteđeno.

Kožne promjene praćene su jakim svrbežom koji nerijetko ometa san djeteta.

2. Atopijski dermatitis dječje dobi

Kožne promjene u dječjoj dobi uobičajeno se pojavljuju na pregibima velikih zglobova, osobito laktova i koljena. Zbog intenzivnog češanja, zahvaćena koža postaje zadebljana i gruba.

Promjene se obično smiruju do polaska u školu ili ulaskom u pubertet.

3. Atopijski dermatitis odrasle dobi

Atopijski dermatitis u odrasloj dobi karakterizira prisutnost kožnih promjena na pregibima velikih zglobova, uz promjene na kapcima, šakama i stopalima, a u žena zahvaćeno je i područje oko bradavica dojki.

Kako se liječi atopijski dermatitis?

Osnovu liječenja atopijskog dermatitisa čini edukacija oboljelih i članova obitelji, provođenje redovite i odgovarajuće higijene kože te prepoznavanje i izbjegavanje alergena i drugih čimbenika koji mogu dovesti do pogoršanja bolesti.

Tijekom razdoblja pogoršanja, atopijski dermatitis liječi se lokalnim kortikosteroidima, a po potrebi (u slučaju naknadno pridružene infekcije kože) i primjenom antibiotika.

1. Edukacija oboljelih

Edukacija oboljelih, kao članova obitelji o samoj bolesti, neophodna je za suradljivost i dosljednost u provođenju njege i liječenju atopijskog dermatitisa.

2. Provođenje odgovarajuće njege kože

U oboljelih od atopijskog dermatitisa neophodno je redovito provođenje primjerene njege kože. Za tuširanje i kupanje savjetuje se primjena sredstava koja ne sadržavaju sapune (sindeti). Sintetički deterdženti ili sindeti su blago kiselog pH (pH 4 – 6), hipoalergeni i bez mirisa, što ih čini pogodnima za izrazito osjetljivu kožu oboljelih od atopijskog dermatitisa. Dovoljno je kupanje jednom dnevno (do 10 minuta), pri čemu temperatura vode mora biti između 27 i 37 stupnjeva za djecu i odrasle te nešto ispod 37 stupnjeva za novorođenčad.

Nakon kupke, dok je koža još vlažna, potrebno je nanijeti emolijens kako bi se postigla i održala odgovarajuća hidracija kože. Redovita primjena emolijensa smanjuje suhoću i poboljšava vlažnost kože.

3. Izbjegavanje čimbenika pogoršanja bolesti

Brojni su okolišni čimbenici koji mogu dovesti do pogoršanja kožnih promjena – alergeni, iritansi (sapuni, deterdženti, vunena ili sintetička odjeća), klimatski čimbenici (temperatura, vlažnost, UV – zračenje), stres i dr.

4. Lokalni kortikosteroidi

U razdobljima pogoršanja, atopijski dermatitis liječi se primjenom lokalnih kortikosteroida koji, osim što djeluju protuupalno, smanjuju svrbež. Premda imaju povoljan učinak na ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa, ne smiju se koristiti neprekidno duže vrijeme, budući da mogu dovesti do niza nuspojava.

I za kraj…

Za atopijski dermatitis, nažalost, ne postoji jedinstveni lijek te se liječenje uglavnom svodi na kontrolu simptoma bolesti. Stoga, osobit naglasak je na svakodnevnoj, odgovarajućoj njezi kože, kao i izbjegavanju provokacijskih čimbenika bolesti.

Autor: Monika Babić, www.otkucajsrca.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: atopijski dermatitis,

Komentari