Pravilna prehrana može smanjiti rizik od osteoporoze

Datum objave: 01. 01. 2005.

Britanski istraživači naglašavaju da zdrava prehrana može reducirati rizik od razvoja osteoporoze kod starijih žena. U posljednjoj studiji pokazano je da se broj lomova kuka kod pothranjenih žena može drastično smanjiti uvođenjem zdravije prehrane.

Znanstvenici će ove podatke nastojati iskoristiti da bi vidjeli da li će bolja prehrana djece umanjiti rizik od kasnijeg razvoja osteoporoze.

Dobrovoljni učesnici studije podijeljeni su u dvije grupe, kontrolna grupa uzimala je samo suplemente vitamina D i kalcija, dok je drugoj grupi sugeriran veći unos proteina i ukupnh kilokalorija.
Do kraja studije, ženama iz druge grupe tjelesna masa je porasla za otprilike 2,5 kg. Također im je porasla masa i masnog i nemasnog tkiva kao i sadržaj minerala, što je dovedeno u vezu s značajnim smanjenjem gubitka koštane mase i povećanjem gustoće koštane mase u kukovima.

Voditeljica studije, dr. Greta Hampson izjavila je: «Sada kada su reultati naših istraživanja pozitivni, nastaviti ćemo primjenjivati nove spoznaje u svakodnevnoj praksi.»

Nova studija koja se provodi u Manchesteru sada nastoji utvrditi da li će djece koja konzumiraju zdravu hranu i redovito vježbaju smanjiti rizik od razvoja osteoporoze kasnije u životu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza,

Komentari