Vitaminoteka

Datum objave: 16. 03. 2015.

Alergija na kikiriki razvija se tijekom ranog života, a jednom kada se razvije, teško je se prerasta.

Najrizičnijim skupinama za obolijevanje od ove alergije smatraju se djeca kod koje je alergija na kikiriki prisutna u obiteljskoj povijesti bolesti, djeca koja boluju od ekcema te koja su alergična na jaja.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, istraživači su na uzorku od 640 rizične djece dobi 4-11 mjeseci ispitali učinak izbjegavanja, odnosno, redovite konzumacije kikirikija na pojavnost alergije. Dakle, djeca su bila podijeljena u dvije skupine – obiteljima djece jedne skupine dana je uputa da im ne daju kikiriki tijekom trajanja istraživanja, dok je drugima rečeno da im nude prehrambene proizvode s kikirikijem barem tri puta tjedno.

Studija je trajala dok djeca nisu navršila pet godina, a rezultati su pokazali da je stopa oboljenja od alergije na kikiriki među djecom koja su ga izbjegavala iznosila 17,2 %, dok je kod djece koja su ga konzumirala iznosila samo 3,2 %. Drugim riječima, primijećeno je 80 %-tno smanjenje stope alergije na kikiriki među djecom koja su ga konzumirala tijekom ranog života.

Autori su zaključili kako rano uvođenje kikirikija u prehranu djece može doprinijeti smanjenju rizika od razvoja alergije na ovu namirnicu, te su naveli kako rezultati njihove studije potvrđuju da izbjegavanje alergene hrane nije učinkovita metoda prevencije razvoja alergija kod djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Kikiriki,

Komentari