Vitaminoteka

Datum objave: 28. 01. 2015.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, tim europskih stručnjaka ispitao je koje doze čestih alergena iz hrane uzrokuju reakcije kod najosjetljivijih pojedinaca.

Studija je bila provedena na 436 pojedinaca alergičnih na kikiriki, lješnjake, celer, ribu ili račiće. U kontroliranim uvjetima, ispitanici su dobivali male količine hrane na koju su alergični te su im praćene reakcije.

Primijećeno je da je za izazivanje alergijske reakcije kod 10 % najosjetljivijih pojedinaca bio potreban unos od 1,6-10,1 mg proteina lješnjaka, kikirikija i celera, dok su za ostala dva ispitivana alergena bile potrebne nešto veće doze. Zapaženo je da je za okidanje reakcija na ribu i račiće bilo potrebno unijeti 27,3 mg proteina ribe, odnosno, 2 500 mg proteina račića.

Autori smatraju kako ovi podaci mogu pomoći osobama s alergijama na hranu, ali i doprinijeti poboljšanju deklaracija prehrambenih proizvoda. Tako bi na pakiranjima ubuduće mogla stajati upozorenja koja bi navodila je li proizvod trebaju izbjegavati svi koji pate od alergija na određenu hranu ili samo oni koji su na nju izrazito osjetljivi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Kikiriki, riba,

Komentari