Vodom protiv bolesti srca

Datum objave: 01. 01. 2005.

Visoka razina viskoziteta krvne plazme, uzrokovana visokom razinom hematokrita i fibrinogena, povećava rizik od srčanih bolesti.. Ovi krvni parametri su bitni pokazatelji dehidracije organizma.

Istraživači na Loma Linda University su nedavno otkrili visoki postotak povezanosti količine dnevnog unosa vode i smrtnosti od bolesti srca. Istraživanje je obuhvatilo 20 297 osoba koji nisu prethodno bolovali od srčanih bolesti, moždanog udara ili dijabetesa i imali su najmanje 38 godina u vrijeme početka istraživanja. Tijekom 6 godina praćenja 246 ih je umrlo od srčanih bolesti.

Znanstvenici su utvrdili da je kod ispitanika koji su konzumirali 5 ili više čaša vode dnevno rizik od srčanih bolesti smanjen za otprilike 50%.

S druge strane, česta konzumacija drugih tekućina povezana je sa povećanjem rizika obolijevanja. Muškarcima koji su konzumirali mlijeko, kavu, čaj, juice, imali su 1.5 puta veći rizik od srčanih bolesti, dok je kod žena taj rizik povećan za 2.5 puta. Sve praćene korelacije su bile neovisne o drugim poznatim čimbenicima rizika.

Chan, Jacqueline, et al. Water, other fluids, and fatal coronary heart disease. American Journal of Epidemiology, Vol. 155, May 1, 2002, pp. 827-33

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, voda,

Komentari