Vitamini B skupine i kardiovaskularne bolesti - preokret u preporukama

Datum objave: 08. 09. 2005.

Rezultati istraživanja koje su proveli norveški znanstvenici sugeriraju da bi unos vitamina B u visokim dozama kod osoba koje su već imale srčani udar mogao imati kontraproduktivno djelovanje.

3 749 pacijenata iz 35 norveških bolnica nasumično je podijeljeno u 4 grupe. Jedna grupa dobivala je 0,8 g folne kiseline dnevno, druga 40 mg vitamina B6 dnevno, treća oba vitamina, a četvrta placebo. Pokus je trajao tri godine, a rezultati su pokazali da niti jedna grupa nije imala koristi od unosa vitamina, odnosno placeba, no u grupama koje su dobivale vitamine, uočen je mali porast rizika za kardiovaskularne bolesti. Taj rizik je u grupi koja je dobivala i vitamin B6 i folnu kisleinu bio povećan za čak 20%.

Spomenuti vitamini srčanim bolesnicima se nerijetko propisuju jer je pokazano njihovo blagotvorno djelovanje na smanjenje razine homocisteina, čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, norveški istraživači upozoravaju da bi se B vitamini u visokim dozama trebali propisivati isključivo osobama kod kojih je uočen defitic istih vitamina.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu Europskog udruženja kardiologa, održanoga u Stockholmu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca, vitamini,

Komentari