Postoji stara izreka koja kaže: «Ono si što jedeš». Moderna istraživanja kontinuirano potvrđuju da je zdravlje čovjeka uvelike određeno njegovim prehrambenim navikama.
Vitamini i minerali mogu biti promotori zdravlja srca i krvožilja, posebice kada se uzimaju kao dio pravilne prehrane. Češnjak je također pokazao zaštitnu ulogu na zdravlje kardiovaskularnog sustava, a vlakna su sastavni dio svake dobro izbalansirane i pravilne prehrane.
Sa druge strane, masti i ulja, primjerice zasićene masti i tropska ulja (palmino i kokosovo) djeluju štetno jer potiču razvoj bolesti i stanja koji utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava, primjerice:
Ovapnjenja arterija (ateroskleroze)
Pretilosti
Koronarne bolesti srca
Prekomjerno konzumiranje alkohola, slatkiša i soli također se smatra rizičnim čimbenikom za razvoj srčanih bolesti.
Srčanim bolesnicima savjetuje se ograničen unos kave i drugih napitaka koji sadrže kofein, a dijabetičarima upotreba zaslađivača umjesto šećera
Općenite prehrambene preporuke koje se tiču održavanja dobroga zdravlja srca i krvožilnog sustava najčešće se odnose na:
Kofein – visok unos napitaka koji sadrže kofein mogu izazvati probleme sa srcem (nepravilan srčani ritam-aritmiju)
DASH dijetu – predstavlja niz prehrambenih smjernica upućenih osobama sa povišenim krvnim tlakom
Preporuke za pravilnu konzumaciju hrane izvan kuće
Masti i ulja – masti su neizostvan i potreban dio prehrane, ipak prekomjeran unos masi pokazao se rizičnim čimbenikom za mnoge degenerativne bolesti, uključujući i bolesti srca
Češnjak – stoljećima se češnjak u narodnoj medicini upotrebljava kao lijek, a i neke znanstvene znantvene studije podupiru korištenje češnjaka u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Homocistein – visoke razina homocisteina povezuju se sa povećanim rizikom za oštećenje arterija i bolesti srca
Sol – premalo soli u organizmu može rezultirati dehidracijom, previše soli, prema nekim studijama, može izazvati povećanje krvnoga tlaka
Soju – istraživanja o utjecaju soje na zdravlje su brojna i uglavnom pozitivna. Utjecaj soje na zdravlje kardiovaskularnog sustava također se pokazao značajnim
Vitamine i minerale – prema nekim istraživačima ovi mikronutrijenti nemaju nikakvo djelovanje na zdravlje srca, dok drugi istraživači tvrde za mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti i stanja povezanih sa srcem