Masline smanjuju razinu "lošeg" kolesterola
Španjolski istraživači donose nove rezlutate koj podupiru ideju dnevnog konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja u svrhu zaštite tijela od "štetnog" kolesterola.
Znanstvenici s Odjela za hranu i nutricionizam, Sveučilišta u Barceloni, te s Odjela za lipide i kardiovaskularnu epidemiologiju, izvršili su studiju u kojoj su mjerili utjecaj oleinske kiseline i antioksidansa (fenola i vitamina E) na LDL ("loš") kolesterol nakon naglog i kratkotrajnog konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja te da bi utvrdili doprinos na povećanje otpornosti LDL kolesterola prema oksidaciji.
Proučavali su 16 zdravih dobrovoljaca u dobi od 25 - 65 godina, promatrajući promjene u profilu masnih kiselina, vitamina E, fenolnih sastojaka i ostalih čimbenika koji utječu na oksidaciju LDL kolesterola. Istraživači su otkrili da se nakon konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja, povećanje razine antioksidansa (vitamina E i fenola) i oleinske kiseline javilo istovremeno s poboljšanjem otpornosti LDL kolesterola na oksidaciju.
IZVOR: European Journal of Clinical Nutrition, February 2002, vol. 56