Vitaminoteka

Datum objave: 03. 04. 2017.

Koncentrirano voće i povrće u obliku dodatka prehrani može smanjiti razinu kolesterola i upalne procese kod starijih pretilih osoba, otkrila su nova istraživanja.

Znanstvenici su istraživali utjecaj koncentriranog voća i povrća na zdravlje 56 osoba starijih od 40 godina s indeksom tjelesne mase iznad 28 kg/m2. U ovoj randomiziranoj kontroliranoj studiji ispitanici su slijedili prehranu s niskim udjelom voća i povrća, no unosili su koncentrirano voće i povrće u obliku kapsula ili su dobili placebo. Spomenuti dodaci prehrani sadržavali su ekstrakte 24 vrsta voća i povrća, ali i nutrijente poput β-karotena, vitamina C, folata, polifenola i α-tokoferola.

Rezultati istraživanja pokazali su smanjenje razine kolesterola za 3,5% i rizika od kardiovaskularnih bolesti za 9% kod osoba koje su uzimale dodatke prehrani. Učinkovitost dodataka prehrani bila je veća kod osoba s učestalom sistemskom upalom – razina kolesterola smanjila se za 7,4%, dok se rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjio za 18-19%.

Voće i povrće u obliku dodatka prehrani uistinu može povoljno utjecati na zdravlje metabolizma pretilih osoba, no iako sve pretile osobe imaju velike koristi od njih, njihova djelotvornost najznačajnija je kod osoba s visokom razinom kolesterola u krvi i učestalim sistemskim upalama.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari