Kikiriki pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sustava
Mala studija provedena u Sjedinjenim državama pokazala je da kikiriki smanjuje razinu triglicerida i poboljšava ukupnu kvalitetu prehrane povećavajući unos magnezija, folne kiseline, vitamina E, bakra, arginina i vlakana, nutrijenata povezanih sa prevencijom srčanih bolesti.
Istraživači s Purdue University su pronašli da svakodnevno konzumiranje kikirikija smanjuje razinu triglicerida, jednog od glavnih čimbenika rizika za srčane bolesti, otprilike sa 24 na 18 %. Ovo smanjenje razine triglicerida ujedno znači smanjenje rizika od srčanih bolesti sa 8 na 6 %.
Svakodnevni unos kikirikija utjecao je i na povećanje razine magnezija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, vitamina E, arginina i bakra, nutrijenata koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Tijekom studije, konzumacija kikirikija, uzrokovala je i željene promjene u profilu masti unesenih prehranom: unos zasićenih masnoća je smanjen, dok se unos nezasićenih masnoća povećao. Promjene u razini homocisteina nisu uočene.
Izvor: Journal of the American College of Nutrition, Vol. 22, No. 2, 133-141