Kako spriječiti debljanje za vrijeme blagdana?

Datum objave: 23. 12. 2013.

Nadolazeće blagdansko razdoblje osim zabava i druženja s prijateljima donosi, kao i svake godine, prepun stol različitih delicija, poslastica i pića. Znate li što učiniti kako ne biste i ove godine pretjerali i nakupili nekoliko kilograma viška?

Nađite vremena za vježbanje
Prije nego li se ujutro spremite za izlazak iz kuće, odvojite 15 do 20 minuta te neka jutarnje vježbanje postane vaša dnevna jutarnja rutina. Ako baš i niste ljubitelji izvođenja raznih vježba, pokušajte s jutarnjim džogiranjem ili hodanjem. Osim što će vam oduzeti malo vremena, vrlo učinkovito će potaknuti tijelo na brže sagorijevanje kalorija, piše Yahoo Shine.

Jedite kako biste spriječili želju za slatkim
Kako biste eliminirali želju za slatkišima i nezdravim poslasticama, radije se počastite šalicom kokica, 18 pistacija i jednom žlicom brusnica (125 kalorija). Proteini i vlakna u tim namirnicama suzbiti će glad te spriječit nekontroliranu želju za slatkim.

Smijte se
Sjednite i zatvorite oči, nabacite osmijeh i počnite proizvodite zvukove smijeha punu jednu minutu. Iako to vjerojatno zvuči glupo, to će stimulirati oslobađanje dobrih kemikalija u mozgu te može spriječiti emocionalno prejedanje.

Zavarajte mozak
Nakon što ste završili sa jelom, tanjur prekrijete salvetom ili drugim tanjurom kako biste mozgu odaslali signal kako ste gotovi s jelom te kako biste spriječili da i nakon što ste siti grickate samo zato što je hrana ispred vas.

Uživajte u zalogajima
Nakon svakog zalogaja na stol odložite nož i vilicu te se potrudite svaki zalogaj sažvakati 20 puta. Sporo žvakanje i jedenje može srezati unos kalorija i do 10 posto.

Recite ne u sekundi
Odolite iskušenju. Iako ukusni zalogaji stoje točno ispred vas, ako niste gladni pokušajte odoljeti. Recite sami sebi: 'Ovo činim za sebe.'

Prvo večerajte,a onda pijte vino
Spremite sve napitke i posegnite za njima tek nakon obroka. Hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola, a takav raspored također će i spriječiti prejedanje. Kada ste u baru radije odaberite vino jer ima znatno manje kalorija od voćnih koktela i piva.

Fokusirajte se na zabavu
I manje se fokusirajte na hranu. Pridružite se pjevanju, slavlju, fotkanju i plesanju , a hranu ostavite daleko iza sebe.

Smanjite napuhnutost
Hrana bogata kalijem pomaže u smanjenu napuhnutosti koja je često izazvana slanom hranom na zabavama. Suvišne tekućine riješite se već idućeg jutra te za doručak pripremite omlet sa špinatom i gljivama te dodajte pokoju kriškicu voća.

Vježbanje
Svakodnevnom vježbanje nadodajte nekoliko dodatnih sati kako bi nadoknadili sve propuste koje ćete učiniti po pitanju prehrane. Osim što ćete imati čvrstu i oblikovanu figuru, vježbanje će umanjiti stres te vam pomoći i da bolje spavate.

[url="http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/302596/Kako-sprijeciti-debljanje-za-vrijeme-blagdana.html"]tportal.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari