Datum objave: 14. 12. 2015.

Ne dozvolite da vam blagdani zagospodare strukom, već budite dosljedni i držite se nekoliko jednostavnih pravila kako se ne udebljati tijekom zimskih mjeseci

Dodajte malo vode
Namirnice pune tekućine poput voća ili povrća sjajne su za davanje osjećaja sitosti i, naravno, pružanja neophodne vode organizmu. Takve su namirnice uglavnom također pune vitamina, vlakana i minerala koji umanjuju nadutost koju stvara sol u prerađenoj hrani.

Žeđ je podjednako važna kao i glad pa nemojte zaboraviti piti dovoljno vode, inače biste mogli osjetiti iznenadni umor i neugodan osjećaj praznog želuca. Bitno je samo ne piti hladne napitke neposredno uz ručak jer se hrana neće dobro probaviti. Razmislite o čaju pola sata nakon obroka.

Nađite vremena za fizičku aktivnost
Ne samo da je tjelesna aktivnost odlična za održavanje željene težine već popravlja raspoloženje i pospješuje bolji san. Blagdani su, iako praznici, uglavnom puni dužnosti i stresa, pa nije loše svako jutro započeti nekom aktivnošću kako biste imali više energije. Dovoljno vam je oko 30 minuta brzog hoda, plivanja ili vožnje bicikla dnevno.

Izbjegavajte alkohol
Tekuće kalorije se mogu vrlo brzo nakupiti. To, naravno, nije jedini problem kad je alkohol u pitanju. Alkohol smanjuje disciplinu pa je vrlo lako popustiti hrani koju ne bismo trebali jesti.

Ako morate piti, držite se jedne vrste pića. Nemojte čak miješati piće s gaziranim pićima jer su puna šećera. Općenito je mudro kloniti se slatkih napitaka ako pazite na kalorije. Dodavanje obične vode alkoholnom piću pojačava mu okus, a smanjuje negativne utjecaje.

Budite spremni
Umjesto da se prepustite slučajnosti, pripravite hranu koju želite jesti i ponesite je sa sobom kamo god da idete. Razne zakuske od voća, povrća, morskih plodova ili od cjelovitih žitarica sjajna su ideja za društvena okupljanja. Činjenica da ste ponijeli svoju hranu ne isključuje kušanje nečega što vam djeluje zanimljivo, no trebali biste se zadržati na svojoj hrani kao glavnom obroku.

Jedite više proteina
Započnite dan doručkom punim proteina. Jaja i grčki jogurt dobar su primjer. To će vam dati goriva za naporan dan. Isti princip vrijedi i za ono što jedete na društvenim okupljanjima.

Uvijek je dobra ideja pojesti ono što će nas zasititi, ali ne po cijenu viška kilograma, poput jaja, morskih plodova, graha i piletine.

Isti broj kalorija u pecivu kao što ima u pečenim jajima daje drastično različite rezultate kad je u pitanju višak kilograma.

Pokvarite si apetit
Nemojte ići na tulume gladni. Pojedite nešto kod kuće – salatu ili sendvič – inače bi vam se moglo dogoditi da završite večer puneći usta malim zalogajima nečeg što ne biste trebali jesti. Glad se miješa s našim odlukama, bez obzira na to koliko čvrst karakter imali.

Izvor: tportal

https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/kako-se-ne-udebljati-tijekom-blagdana-20151210

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje,

Komentari