Vitaminoteka

Datum objave: 27. 09. 2016.

Epidemija pretilosti je posljednjih godina u sve većem porastu zbog čega je osobito važna edukacija o pravilnoj prehrani od najranije životne dobi.

Stoga je skupina brazilskih znanstvenika provela istraživanje zanimljivog naziva „Zdrava škola, sretna škola“ koje je imalo za cilj ispitati učinkovitost intervencije sprječavanja pretilosti u djece. U istraživanju, koje je trajalo 9 mjeseci, sudjelovali su učenici dobi 5 do 16 godina iz četiri javne škole.
Škole su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine – interventnu skupinu koja je bila usmjerena na promjene životnih navika u školi i kod kuće te kontrolnu skupinu koja je dobila preporuke uobičajenog školskog kurikuluma. Intervencija je uključivala seminare i radionice o tjelesnoj aktivnosti i pravilnoj prehrani. Osim toga, škola je zdrave prehrambene navike promovirala i prodajom „zdrave hrane“ te različitim promotivnim plakatima.

Rezultati su pokazali kako prije intervencije nije postojala razlika između interventne i kontrolne skupine. Nakon provedene intervencije primijećen je značajan porast indeksa tjelesne mase kod djece u kontrolnoj skupini, dok je indeks tjelesne mase kod djece u interventnoj skupini ostao isti. Također, zabilježen je i značajan porast konzumacije voća te povećanje tjelesne aktivnosti.

Znanstvenici su zaključili kako su intervencijom od 1,5 kune po učeniku uspjeli spriječiti porast indeksa tjelesne mase te povećati tjelesnu aktivnost i konzumaciju voća u osnovnim školama.

Izvor: European Society of Cardiology

Pošalji prijatelju na email

Komentari