Datum objave: 13. 05. 2020.

Muška neplodnost teško se prihvaća, no ponekad još teže otkriva. Postavljanje dijagnoze traži multidisciplinarni pristup, a mogućnosti liječenja je više.

Muška neplodnost je tema o kojoj se još uvijek nerado priča. Glavni uzrok muške neplodnosti je nemogućnost stvaranja spermija ili nemogućnost stvaranja dovoljno dobrih spermija. Ponekad je teško ustanoviti je li problem spermija jedini uzrok ili samo doprinosi neplodnosti. Ponekad muškarci s vrlo niskim brojem spermija mogu imati djecu, ali i neki muškarci s normalnim brojem spermija ne mogu imati djecu.

Ono što je važno nije njihov broj ili njihova pokretljivost, već mogu li oploditi jajnu stanicu ili ne. Važno je napomenuti da iako je samo jedan spermij potreban za oplodnju jajne stanice, za razaranje zona oko jajne stanice potrebni su i ostali, točnije njihovi enzimi koji pospješuju oplodnju.

Postavljanje dijagnoze

Pri dijagnostici i liječenju neplodnosti nužan je multidisciplinarni pristup u koji su uključeni urolozi, androlozi, ginekolozi, endokrinolozi i genetičari. Spermiogram je ključna pretraga u procjeni muške neplodnosti, a liječenje ovisi o etiologiji samog poremećaja.

Mogućnosti liječenja

Antibiotici

U slučaju izolacije bakterija u uzorku ejakulata ili brisa uretre nužna je antibiotska terapija. Antibiotici se primjenjuju kod pacijenta kod kojih je neplodnost djelomično ili u potpunosti uzrokovana infekcijama urogenitalnog sustava. Za liječenje se preporučuje ciljana antibiotska terapija pa izbor antibiotika ovisi o mikrobiološkom nalazu i antibiogramu.

Liječenje oba partnera

Veliki broj mikroorganizama koji uzrokuju urogenitalne infekcije prenosi se spolnim odnosom. Iz tog razloga potrebno je liječiti i neplodnog muškarca i njegovu partnericu kako bi se pacijenti uspješno izliječili. Isto tako, pacijenti se za vrijeme liječenja trebaju suzdržati od spolnog odnosa.

Antioksidansi

Primjena antioksidansa može biti korisna zbog nepovoljnog djelovanja slobodnih radikala na proces spermatogeneze i sazrijevanje spermija. Vitamin E može unaprijediti funkciju spermija i uspješnost fertilizacije in vitro, tako da reducira oksidativni stres koji uzrokuje oštećenje DNA spermija i umanjuje njihovu pokretljivost.

Kombinacije hormona i antioksidansa mogu unaprijediti pokretljivost i broj spermija. Smatra se da cink i folna kiselina mogu povećati koncentraciju spermija.

U slučaju erektilne disfunkcije liječenje se provodi oralnom terapijom, intrauretralnim i intrakavernoznim preparatima, kao i vakuumskim napravama i protezama.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari