Darija Vranešić Bender

Datum objave: 28. 12. 2009.

Bezbroj puta ponovljena izreka «Ljepota dolazi iznutra» uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote.

Zdrava kosa, nokti i koža te lijep osmjeh prvi su vanjski znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge - svoj vanjski izgled.

Pravilna prehrana na prvome mjestu
Koža je naš najveći tjelesni organ. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, a nerijetko je ogledalo našega zdravlja i prehrane. Stoga nas koža može odati. Suha, izborana i beživotna koža i kosa često su znak neadekvatne prehrane i možda još češće neadekvatno isplanirane redukcijske dijete.

Obilje tekućine, svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, cjelovitih žitarica, ribe, posnog mesa te brižno odabranih izvora masnoća formula su za održanje zdravlja i ljepote. Prehrana bogata prehrambenim vlakanima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.

Voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju od otrova te je preporuka da dnevno treba popiti 8 čaša vode. Alkohol, kofein te druge stimulanse i otrove treba izbjegavati, a tijelo valja osnažiti svakodnevnom tjelovježbom.

Dodaci prehrani kao korisna pomoć
Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. Kako bi koža, kosa i nokti bili zdravi i lijepi, važan dio treba činiti unutarnja njega.

Vitamini i minerali, bez izuzetka, esencijalni su kako za zdrav život uopće, tako i za zdravlje kože. Ipak nekoliko vitamina i minerala koriste se više od ostalih u programima njege kože.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da postane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom. Izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo značajno odgoditi slab rast i sijeđenje kose, sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa te lomljenje noktiju.

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala i smatra se da mogu usporiti proces starenja. Znanstvene studije sustavno pokazuju da pravilan unos antioksidansa koji djeluju sinergijski u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu. Vitamin A vrlo je važan za zdravlje kože. Održava epitelno tkivo zdravim, a nedostatak može izazvati sušenje i ljuštenje kože. Učestalo se koristi u terpiji kože zahvaćene aknama. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena (vezivnog tkiva) koji je neophodan za zdravu kožu. Dio je antioksidativnog "tria" (uz vitamin E i beta karoten) koji štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala, za koje se zna da oštećuju stanice kože. Važan je kod zacjeljivanja rana i ožiljaka te revitalizira kožu. Vitamin E je snažan antioksidans, štiti kožu od štetnih oštećenja uzrokovanjih djeovanjem slobodnih radikala. Sprječava oštećenja kože i ujedno jača imuno sustav.

Dragocjene masti
Nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina E u prehrani zasigurno će se ogledati na koži, kosi i noktima. Stoga je konzumacija ribe, orašastih plodova, sjemenki i drugih vrijednih izvora masti, poput maslinovog ulja, neobično važna. Dragocjene omega-3, omega-6 i omega-9 možemo unositi i putem dodataka prehrani, a kada birate dodatak prehrani, na deklaraciji provjerite sadrži li EPA, DHA i GLA – masne kiseline od iznimne važnosti za zdravlje. U proizvodima namijenjenim unutranjoj njezi kože nalazi se i maslinovo ulje, bogat izvor vrijednih antioksidansa i omega-9 masnih kiselina koje se tradicionalno povezuje s njegom i zaštitom kose i kože. I moderna istraživanja ukazala su na brojne povoljne učinke maslinovog ulja na kožu.

Ulje noćurka i ulje boražine izvrsni su izvori gama-linolenske masne kiseline (GLA) koja se često koristi za tretiranje kožnih poremećaja jer posjeduje protuupalno djelovanje.

Aminokiseline
L-cistein i L-metionin su aminokiseline koje sadrže sumpor. Cistein nije esencijalna aminokiselina što znači da se može sintetizirati u organizmu, dok je metionin esencijalna aminokiselina što znači da je moramo unositi hranom. Obje imaju iznimno važnu ulogu u antioksidativnoj zaštiti organizma te održanju zdrave kože, kose i noktiju.


Što ako je problem...

...Suha koža
Suha koža može biti znak nedostatka vitamina A i B te esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina koje sadrže sumpor (cistein, metionin). Prehrana koja uključuje veće količine svježeg povrća, voća (posebice žuto i narančasto koje sadrži sumpor), sjemenki i orašastih plodova dobar je izbor za osobe sa suhom kožom. Vrlo je važno unositi dovoljne količne tekućine te izbjegavati alkohol, kofein, kao i ostale tvari koje imaju diuretičko djelovanje te tako mogu uzrokovati gubitak vode i esencijalnih minerala.

...Lomljivi nokti
Pojava lomljivih noktiju koji lako pucaju, oštećuju se i listaju problem je s kojim se bore mnoge žene. Iako ova pojava može biti nasljedna, adekvatna prehrana zasigurno može ublažiti ovaj problem. Nutrijenti koji su važni za čvrste nokte su primarno vitamini B kompleksa, posebice biotin te vitamini A i C, te kalcij i željezo. Pojava bijelih točkica na noktima može biti znak nedostatka cinka u organizmu, a nokti konkavnog izgleda s uzdužnim prugama mogu ukazivati na anemiju. Hrana bogata vitaminima B kompleksa poput pivskog kvasca, žitarica, jetre, mliječnih proizvoda korisna je za jačanje noktiju, a nije naodmet ni posezanje za suplementom B kompleksa s visokim udjelom biotina.

...Slaba kosa
Nutrijenti odgovorni za lijepu i zdravu kosu su esencijalne masne kiselime, posebice omega-3, vitamini B6, B12 i folna kiselina te proteini u adekvatnim količinama. Alga spirulina dobar je izvor vitamina B kompleksa, minerala i aminokiselina te se stoga često nalazi u pripravcima usmjerenim na zdravlje kože, kose i noktiju.

Tekst objavljen u časopisu Formasana studeni/prosinac 2009.

Pošalji prijatelju na email

Komentari