Vitaminoteka

Datum objave: 28. 08. 2013.

Food and Drug Administration (FDA) objavio je nova pravila po kojima će se definirati namirnice bez glutena („gluten free products“).

Naime, važnost preciznog definiranja namirnica koje pripadaju navedenoj skupini leži u tome što unos glutena pogoršava zdravstveno stanje osoba oboljelih od celijakije. Celijakija je autoimuna bolest organizama gdje dolazi do reakcije na namirnice koje sadrže gluten uništavajući crijevne resice tankog crijeva ključne za apsorpciju nutrijenata iz hrane.

FDA je navela da namirnice s natpisima „bez glutena“ moraju sadržavati gluten u koncentracijama manjim od 20 ppm. Naime, prilikom mjerenja količine glutena u namirnicama nije moguće registrirati niže razine od 20 ppm zbog čega u pravilnicima bezglutenska hrana nije definirana kao ona s 0 ppm glutena.

Proizvođačima je dan period prilagodbe od 12 mjeseci kako bi uskladili deklaracije na proizvodima s novim Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act (FALCPA) pravilnicima rađenim prema odlukama FDA-a.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari